Južna Afrika napušta Međunarodni krivični sud? Očekuju Putina u avgustu

Kao potpisnica Rimskog statuta iz 2002, Južna Afrika je u obavezi da sprovede nalog MKS-a za Putinovo hapšenje

Zbog samita BRIKS-a koji će se u avgustu održati u južnoafričkom gradu Durbanu, vlasti Južnoafričke Republike razmatraju nalog za hapšenje ruskog predsednika Vladimira Putina, koji je izdao Međunarodni krivični sud (MKS), rekao je južnoafrički predsednik Siril Ramafosa posle razgovora sa finskim predsednikom Saulijem Ninisteom, koji je u zvaničnoj poseti Južnoj Africi, prenosi TASS.

"Nastavljamo da proučavamo situaciju. Čim donesemo odluku, ona će odmah biti objavljena", rekao je Ramafosa

Naime, kao potpisnica Rimskog statuta iz 2002, Južna Afrika je u obavezi da sprovede nalog MKS-a za Putinovo hapšenje. Međutim, zemlja je takođe domaćin ovogodišnjeg samita BRIKS-a, na kojem bi trebalo da se sastanu lideri najvećih svetskih ekonomija u razvoju – Brazila, Rusije, Indije, Kine i Južne Afrike.

Najpre je vladajuća južnoafrička stranka Afrički nacionalni kongres odlučila da povuče zemlju iz Međunarodnog krivičnog suda (MKS), jer je, prema rečima Ramafose, u određenim situacijama postupao pristrasno.

Kako bi se Južna Afrika povukla is MKS-a, neophodna je odgovarajuća odluka u nacionalnog parlamenta u kome Afrički nacionalni kongres ima većinu, objasnio je portparol predsednika te zemlje za TASS.

Ovogodišnji samit BRIKS-a će biti održan u Dablinu, pozivi su upućeni svim liderima zemalja članica. Putin još uvek nije potvrdio dolazak, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Međunarodni krivični sud je 17. marta izdao nalog za hapšenje Putina pod optužbom za "nezakonito deportovanje" ukrajinske dece. Međutim, ruski zvaničnici nalog za hapšenje ne gledaju kao pretnju jer Moskva ne priznaje jurisdikciju ovog suda.

Zvanična predstavnica ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova je, komentarišući odluku MKS-a, potvrdila da odluke tog suda nemaju nikakvog značaja za Rusiju i da je nalog za hapšenje pravno nevažeći.