Svet

Erdogan: Nema prepreka za produženje sporazuma o izvozu žitarica iz Ukrajine

Turski zvaničnici veruju da će dogovor iz Istambula uskoro biti produžen
Erdogan: Nema prepreka za produženje sporazuma o izvozu žitarica iz Ukrajinewww.globallookpress.com © Turkish Presidency

Dogovor o izvozu ukrajinskih žitarica, koji ističe u novembru, mogao bi da bude produžen zbog značaja koji ima na svetsko snabdevanje hranom, izjavio je neimenovani turski diplomata za TASS.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan nedavno je izjavio da ne vidi prepreke za produženje ovog sporazuma postignutog u julu u Istambulu.

"Istambulski dogovor već je pokazao koliko je važan. On igra važnu ulogu u obezbeđivanju dovoljne snabdevenosti hranom širom sveta, i izuzetno je važno da u budućnosti hrana stiže u siromašnije države. Značaj ovog sporazuma nesumnjivo će porasti kada Rusija bude počela da izvozi hranu i đubriva u zemlje kojima je to potrebno, ali izuzetno je važno da Rusija dobije garancije da njeni proizvodi neće biti žrtva drugostepenih sankcija", rekao je izvor TASS-a.

On je pomenuo i da je portparol turskog predsednika Ibrahim Kalin nedavno izjavio da mu je američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven lično potvrdio da do toga neće doći.

"SAD bi trebalo to Rusiji da kažu direktno i dijalog bi tako dobio vetar u leđa", dodao je on.

Erdogan je, nakon povratka iz radne posete Azerbejdžanu 20. septembra, izjavio da ne vidi prepreke produženja sporazuma o izvozu ukrajinskih žitarica preko Crnog mora.

"Nema prepreka za produženje ovog sporazuma. Ja sam ubeđen u to nakon sastanaka sa Zelenskim i Putinom", izjavio je Erdogan za Tursku Radio Televiziju (TRT).

Turski predsednik je dodao i da je do 20. oktobra izvezeno preko osam miliona tona žitarica iz Ukrajine preko crnomorskog koridora. Od toga 62 odsto izvoza je išlo za Evropu, 19,5 odsto za Aziju, 13 odsto za Afriku i 5,3 odsto za Bliski Istok.

Sporazum postignut 22. jula ove godine potpisale su Rusija, Ukrajina, Turska i UN. Ovim sporazumom u Istambulu je formirana zajednička komisija za proveru tereta brodova koji nose ukrajinske žitarice, kako bi se sprečile provokacije i švercovanje oružja. Sporazum uključuje i izuzimanje ovih vitalnih proizvoda iz paketa sankcija Rusiji.

UN su kao cilj postavile izvoz između dve i pet miliona tona žitarica mesečno. Sporazum ističe 19. novembra.

image