Švedska lansirala raketu i pogodila Norvešku: Niste smeli bez nas da krenete u potragu

Raketa je pala na obronak planine na krajnjem severu Norveške, oko 10 kilometara od najbližeg naseljenog područja

Neispravna istraživačka raketa koju je lansirala Švedska svemirska korporacija (SSC) pala je na teritoriju Norveške, oko 15 kilometara od granice sa Švedskom.

Raketa je pre toga dostigla visinu od 250 kilometara, gde je sprovela istraživanja u stanju nulte gravitacije, objavio je SSC u saopštenju.

"Ona je pala na planine nadmorske visine oko 1.000 metara i oko 10 kilometara od najbližeg naselja", rekao je šef komunikacija te korporacije Filip Olson, prenosi Rojters.

Postoje pravila za situacije kada stvari krenu po zlu i mi obaveštavamo švedsku i norvešku vladu, dodao je on.

Prikupljanje otpadaka pale rakete je u toku, kao i istraga koja bi trebalo da utvrdi uzroke nesreće, rečeno je u korporaciji.

Norveška je izrazila nezadovoljstvo zbog toga što je Švedska nije odmah obavestila o svojoj istraživačkoj raketi koja se srušila u planinama na krajnjem norveškom severu. 

Raketa, lansirana iz svemirskog centra u Kiruni, pala je na obronak planine u opštini Malselv na krajnjem severu Norveške, oko 10 kilometara od najbližeg naseljenog područja. U tom incidentu nije bilo povređenih i nije prijavljena materijalna šteta.

"Pad ovakve rakete je veoma ozbiljan incident koji može da izazove ozbiljnu štetu. Kada dođe do takvog kršenja granice, ključno je da odgovorni odmah obaveste nadležne norveške vlasti odgovarajućim kanalima", navodi se u saopštenju norveškog ministarstva.

Ministarstvo je takođe ukazalo da potraga za delovima rakete nije trebalo da počne bez norveškog odobrenja koje nije dato, prenose agencije.

Norveška uprava za civilno vazduhoplovstvo saopštila je da je za incident saznala iz saopštenja za medije Švedske svemirske korporacije, objavljenog u ponedeljak.

"Norveške vlasti svaku neovlašćenu akciju na svojoj teritoriji shvataju veoma ozbiljno", rekla je portparolka Ministarstva spoljnih poslova te zemlje.

Norveško ministarstvo nije primilo zvanično objašnjenje od švedskih vlasti, dodala je ona. Prikupljanje otpadaka na norveškoj teritoriji takođe zahteva prethodno odobrenje tamošnjih vlasti.

U norveškom Ministarstvu spoljnih poslova rekli su da nemaju informacija o bilo kakvoj načinjenoj šteti, dok je portparol SSC-a rekao da je raketa pala daleko od naseljenih mesta.