Svet

Mask o dedolarizaciji: Dovoljno ste puta koristili valutu kao oružje

Milijarder je na Tviteru odgovorio na video-snimak ekonomiste Pitera Senta Onga u kom se objašnjava da je globalni udeo dolara značajno opao
Mask o dedolarizaciji: Dovoljno ste puta koristili valutu kao oružjeGetty © Photo by Win McNamee/Getty Images

Izvršni direktor kompanija "Spejs eks", "Tesla" i "Tviter" Ilon Mask komentarisao je sve rasprostranjeniju inicijativu međunarodne zajednice da napusti dolar i trguje u sopstvenim valutama upozoravajući da "ukoliko uporno koristite valutu kao oružje, druge zemlje će prestati da je koriste". 

Milijarder je na Tviteru odgovorio na video-snimak ekonomiste Pitera Senta Onga u kom se objašnjava da je globalni udeo dolara sa 73 odsto 2001. godine u 2020. opao na 55 odsto. 

"Dedolarizacija je stvarna, i dešava se brzo", navodi se u videu. 

Kako piše "Biznis insajder", SAD su dolar "koristile kao oružje" u sukobima sa državama poput Kine i Rusije, tako što su uvodile ekonomske sankcije i pretile državama da će biti izbačene iz SVIFT-a. 

Kako se navodi, zbog američke tendencije da ucenjuje dolarom, čak i saveznici SAD poput Tajlanda i Filipina pokazuju interesovanje za akcije protiv dolara.

Predsednik Francuske Emanuel Makron nedavno je upozorio na zavisnost EU od američke valute. 

Predsednik Brazila Luis Injasio Lula da Silva pozvao je zemlje u razvoju da rade na tome da američki dolar zamene sopstvenim valutama u međunarodnoj trgovini, te je podržao napore Pekinga da okonča dominaciju dolara u svetskoj trgovini, piše "Fajnenšel tajms".

"Svake noći se pitam zašto sve države moraju da baziraju svoju trgovinu na dolaru", rekao je Lula u govoru u Novoj razvojnoj banci u Šangaju, poznatoj kao BRIKS banka.

image