Svet

Od ekonomskog uragana do sunovrata: Sledeća godina u SAD biće mnogo loša

Više od 90 odsto američkih direktora očekuje recesiju u narednih 12 meseci, pokazalo je nedavno istraživanje
Od ekonomskog uragana do sunovrata:  Sledeća godina u SAD biće mnogo lošawww.globallookpress.com © Mateusz Slodkowski

Dok se turbulentna godina privodi kraju, svi pokušavaju da predvide šta će se dešavati sa američkom ekonomijom tokom 2023.godine.

Proteklog vikenda, američki predsednik Džozef Bajden rekao je da je ekonomija SAD "opako jaka", što je konstatacija sa kojom se mnogi vodeći direktori i ekonomisti u Sjedinjenim Državama ne slažu.

Nedavno istraživanje četiri vodeće poreske kompanije KPMG pokazalo je da čak 91 odsto izvršnih direktora očekuje recesiju u narednih godinu dana, a samo jedna trećina njih veruje da će ona biti "blaga i kratka".

Dok predsedavajući Federalnih rezervi (Fed) Džerom Pauel insistira da podizanje kamatnih stopa Centralne banke SAD neće izazvati recesiju, istraživanje samog Feda pokazalo je da su kroz istoriju slični potezi dovodili do skoka broja nezaposlenih.

Posle podizanja kamatnih stopa, ekonomisti sa kojima je razgovarao "Volstrit džornal" procenili su, u proseku, da je mogućnost pojave recesije u narednih 12 meseci za "zavidnom" nivou - 63 odsto, što je skok od predviđenih 49 odsto u julu.

Agencija Blumber izradila je statistički model na osnovu kog je utvrđeno da će američka ekonomija u narednih godinu dana 100 posto ući u recesiju.

Drugim rečima, navodi portal "Biznis insajder", iako stvari sada nisu katastrofalne, tokom 2023. će biti.

Obične Amerikance, recesija će pogoditi na više načina. Iako je posle pandemije, potražnja za kvalifikovanim radnicima skočila na zavidan nivo, što sindikatima ostavlja mesta da pregovore, siktuacija će se uskoro preokrenuti. Fed je već najavio dodatno podizanje kamatne stope, zbog čega će firme morati da smanjuju troškove - otpuštaju ljude. Uz to, više kamatne stope znače da će kreditne kartice i pozajmice biti još "skuplje".

Od izvršnog direktora "Tesle" Ilona Maska koji predviđa "blagu recesiju" narednih 18 meseci, do direktora kompanije za proizvodnju nameštaja "Restorejšn hardver" Gerija Frismana koji je rekao da je "lud svako ko ne misli da smo u recesiji", američki direktori nisu optimisti.

Najbogatiji čovek na svetu, Ilon Mask, veruje da su "makroekonomske prognoze recept za katastrofu" ali je u julu predvideo da će SAD iskusiti blagu recesiju u narednih 18 meseci. Ta izjava usledila je mesec dana pošto je rekao da ima "super loš osećaj" u vezi sa ekonomijom zemlje.

Izvršni direktor "FedEksa" Radž Subramaniam ocenio je, nakon što je poštanska kompanija u oktobru prijavila razočaravajuću zaradu, da svet klizi u recesiju.

Kompanija je najavila čitav niz mera štednje, uključujući zatvaranje 90 lokacija i kancelarija i privremeni prekid zapošljavanja.

Geri Fridman, direktor proizvođača luksuznog nameštaja očekuje da će narednih 12 do 18 meseci biti turbulentno, kao i da je sunovrat "tek počeo".

Izvršni direktor lanca hotela "Hilton" Kris Naseta je nešto optimističniji. On je sredinom oktobra rekao da postoji "razumno dobra šansa" da će ekononmija u SAD imati "blago sletanje".

Šef automobilskog giganta "Klajslera" Robert Nardeli već mesecima "zvoni na uzbunu" i tvrdi da će recesija udariti Ameriku kao "raketa", a da sama zemlja nikada nije bila nepripremljenija na to nego sada.

Direktor investiocione banke "Džej-Pi Morgan" Džejmi Dajmon možda je najmanje optimističan. Iako je letos predviđao "ekonomski uragan", posle izveštaja o zaradi koji je pokazao da su ušteđevine Amerikanaca na višem nivou nego prošle godine, a moguće i pre kovida, a da je upotreba kreditnih kartica "stabilna", Dajmon sada smatra da će recesija pregaziti SAD.

"Taj ekstra novac na računima će se smanjiti sredinom sledeće godine. A onda će uslediti inflacija, više kamatne stope, više hipoteke, skuplje gorivo, neizvesnost...", rekao je on.

Direktor američke multinacionalne investicione banke "Goldman Saks", Dejvid Solomon, slaže se sa Dajmonom i veruje da će se "globalna ekonomija suočiti sa ozbiljnim problemima".

Prema njegovim rečima, nestabilnost je nešto što sledi. To, rekao je Solomon ne mora da znači da će ekonomski scenario bigti najgori, ali je sva prilika da će Sjedinjene Države imati recesiju.

Milijarder i vlasnik finansijske kompanije i hedž fonda "Citadel" Ken Grifin poručuje da će doći do recesije. "Pitanje je samo kada i koliko će biti teška. Da li je moguće da 2023. bude završena treskom na zemlju? Apsolutno".

Direktor "Dojče banka" Kristijan Siving, čija investiciona kompanija ima serdište u Nemačkoj, ocenjuje da je recesija u Nemačkoj neminovna, ali se nada da je ekonomija dovoljno žilava da se izbori sa njom.

Izvršni direktor "Majkrosofta" Satja Nadela nedavno je otpustio 1000 radnika tehnološkog giganta čije su akcije pale 29 procenata od januara. "Niko od nas nije imun na makroekonomska previranja", rekao je Nadela i ocenio da su SAD u periodu kada svaka kompanija mora da radi "više sa manje".

image