Potpirivanje antiruske histerije: EU šalje misiju u Moldaviju zbog "hibridnih pretnji" iz Moskve

Šef EU diplomatije Žozep Borelj naveo je da će misija pojačati "podršku Moldaviji da zaštiti svoju bezbednost, teritorijalni integritet i suverenitet" od Rusije

Evropska unija će poslati civilnu misiju u Moldaviju kako bi pomogla zemlji u borbi protiv navodnih pokušaja destabilizacije od strane Kremlja, najavili su zvaničnici.

Šef EU diplomatije Žozep Borelj naveo je u saopštenju da će misija, koja je u okviru zajedničke bezbednosne politike bloka, pojačati "podršku Moldaviji da zaštiti svoju bezbednost, teritorijalni integritet i suverenitet" od Rusije, prenosi proatlantski portal "Politiko".

Zvaničnici su potvrdili da će se misija fokusirati na "upravljanje krizom i hibridne pretnje, uključujući sajber bezbednost, i suprotstavljanje stranim manipulacijama informacijama."

U februaru je predsednik susedne Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio da su bezbednosne službe Kijeva otkrile navodne planove Moskve da "razbije demokratiju" te zemlje i "uspostavi kontrolu" nad njom.

Predsednica Maja Sandu je zatim tvrdila da je navodni ruski plan "uključivao sabotažu i vojno obučene ljude prerušene u civile da izvode nasilne akcije, napade na vladine zgrade i uzimanje taoca".

Moskva je odlučno odbacila sve optužbe i insinuacije na njen račun, dok je portparolka ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova optužila pokušaje potpirivanja anti-ruske histerije u Kišinjevu i iskazala nadu da će Moldavija "smoći snage da trezveno sagleda situaciju i krenu putem normalizacije odnosa" sa Rusijom.

U obraćanju na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, Sandu je zatražila od članica NATO-a da pomognu njenoj zemlji u borbi protiv širenja informacija koje odražavaju ruski pogled na globalna dešavanja na društvenim mrežama.

Moldavski parlament je zauzvrat usvojio zakon koji omogućava "kontrolu onlajn propagande i dezinformacija".

Bivši predsednik te zemlje Igor Dodon izjavio je ranije ove nedelje da moldavske vlasti slede ukrajinski scenario, zabranjujući opozicione medije i vršeći pritisak na crkvu.

"Sadašnja vlast Moldavije prati ukrajinski scenario. Ono što smo videli u susednoj zemlji, Ukrajini – borbu protiv ruskog jezika, zatvaranje opozicionih TV kanala, pritisak na opoziciju, izjave o potrebi ulaska u NATO, pritisak na crkvu – pokušavaju sve to da urade brže nego u toj zemlji", istakao je on.

Pro-NATO i pro-EU Sandu je ranije tokom meseca priznala da "nema ozbiljne podrške ideji napuštanja neutralnosti" u javnom mnjenju njene zemlje. Ankete pokazuju da se više od 55 odsto Moldavaca oštro protivi članstvu zemlje u NATO-u, a da 27 odsto podržava tu inicijativu.