Svet

Iranski sveštenik: Iran da pooštri mere protiv učesnika protesta

Iransko pravosuđe mora da se obračuna sa demonstrantima na takav način da ostali ni ne pomisle da učestvuju u neredima, izjavio Ajatolah Ahmad Hatami
Iranski sveštenik: Iran da pooštri mere protiv učesnika protestawww.globallookpress.com © Ahmad Halabisaz

Iransko pravosuđe treba da preduzme oštrije mere protiv učesnika protesta, a varaju se svi koji misle da će vlast u Iranu biti srušena, izjavio je danas uticajni iranski sveštenik Ahmad Hatami.

Hatami je, tokom propovedi u Teheranu, rekao da iransko pravosuđe mora da se obračuna sa demonstrantima na takav način da ostali ni ne pomisle da učestvuju u neredima, objavili su iranski mediji.

Ajatolah Ahmad Hatami jedan najviše pozicioniranih iranskih sveštenika i zastupnika konzervativnih shvatanja islama. Dugogodišnji je član Saveta zaštitnika, jednog od najznačajnijih političkih tela u toj zemlji koje procenjuje usklađenost zakona donesenih u iranskom parlamentu sa islamiskim načelima i Ustavom Irana.  

Protesti u Iranu održani su i u četvrtak u nekoliko gradova, uključujući centralni Isfahan i severni Mahabad.

Građani protestuju od 16. septembra zbog smrti 22-godišnje Mahse Amini koja je preminula nakon što je privela policija zadužena za strogo poštovanje hidžaba.

Zvaničnici tvrde da je u centru za prevaspitavanje dobila "iznenadni srčani udar" i da je u bolnici preminula posle tri dana u komi. Njena porodica demantuje tvrđenje policije da je Amini imala istoriju težih bolesti i uverena je da je žrtva torture.

Šef teheranske policije odbacio je optužbe uz priznanje da kamere koje koristi "moralna policija" u slučaju Mahse nisu funkcionisale, što je pojačalo opšti bes.

image