Svet

U Pentagonu veselje zbog odlaska Takera Karlsona s "Foks njuza"

Tenzije između bivšeg voditelja kablovske televizije i rukovodstva Ministarstva odbrane SAD počele su na početku Bajdenovog mandata
U Pentagonu veselje zbog odlaska Takera Karlsona s "Foks njuza"© Tanjug/AP Photo/Seth Wenig, File

Vojska je bila omiljena meta oštrih komentara sada već bivšeg voditelja i novinara "Foks njuza" Takera Karlsona, tako da nisu retki zvaničnici Pentagona koji su pozdravili njegov odlazak sa uticajne medijske mreže.

Iako je Karlsonova kritika kadrovske politike za vreme mandata sadašnjeg predsednika SAD Džozefa Bajdena privukla brojne konzervativce, na višim nivoima u Ministarstvu odbrane na to nisu gledali blagonaklono.

"Mi smo bolja zemlja otkad on ne udara na našu vojsku svake večeri pred stotinama hiljada ljudi", rekao je visoki zvaničnik Ministarstva odbrane za "Politiko".

Tenzije između bivšeg voditelja kablovske televizije i rukovodstva Pentagona počele su na početku Bajdenovog mandata zbog ličnih napada na brojne pripadnike vojske, kao i Karlsonovih ismevanja napora oružanih snaga da u svoje redove prime više žena.

Nakon što je Bajden najavio nove napore da regrutuje i zadrži žene u službi, što je uključivalo dizajniranje novih uniformi, ažuriranje zahteva za izgled frizura, kao i nominacije dve žene generala da postanu borbeni komandanti, Karlson je optužio vrhovnog komandanta da se na ovaj način "ruga" trupama.

"Dakle, imamo nove frizure i trudnička odela za letenje. Trudnice će se boriti u našim ratovima. To je ismevanje američke vojske", rekao je tada Karslon.

Odgovor je usledio od tadašnjeg portparola Pentagona Džona Kirbija, koji je istakao da Vojska svakako neće primati savete od voditelja, te dodao i da je ministar odbrane Lojd Ostin među onima koji kritikuju Karlsonove primedbe.

Karlson je "napravio sprdnju" od slobodne štampe i "konstantno se trudio da uništi Ministarstvo odbrane kao instituciju", zaključio je izvor iz Pentagona "Politiko".

image