Uprkos pretnjama iz SAD: Saudijska Arabija, Kina i Indija nastavljaju saradnju u oblasti energetike

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu kaže da nije u redu da SAD "maltretiraju" Saudijsku Arabiju zbog smanjenja proizvodnje nafre

Saudijska Arabija će ojačati bilateralne odnose sa Kinom i Indijom u oblasti energetike uprkos pretnjama iz SAD zbog odluke OPEK+ da smanji proizvodnju nafte. Iz Turske poručuju da nije u redu da Sjedinjene Države "maltretiraju" Saudijsku Arabiju zbog odluke o smanjenju.

Ministar energetike Saudijske Arabije Abdulaziz bin Salman razgovarao je sa kolegama iz Kine i Indije. Ove dve zemlje su najveći potrošači saudijske nafte, a na sastancima zvaničnika je potvrđen nastavak i razvoj saradnje Saudijske Arabije sa Kinom i Indijom u oblasti energetike.

Princ Abdulaziz bin Salman održao je onlajn sastanak sa direktorom Nacionalne energetske uprave Kine Džangom Đinahuom, tokom kojeg su se dogovorili da ojačaju "bilateralne odnose između dve zemlje u oblasti energetike", navodi se u zajedničkom saopštenju koje je objavila saudijska državna novinska agencija.

Saudijska Arabija i Kina će "ojačati saradnju u rešavanju novih izazova, a Saudijska Arabija će ostati najpouzdaniji kineski partner i dobavljač sirove nafte", navodi se u saopštenju. 

Princ Abdulaziz je nakon toga otputovao u Nju Delhi, gde se sastao sa indijskim ministrom za naftu Hardipom Singh Purijem. Ministar energetike Saudijske Arabije je u Indiji izjavio da OPEK+ radi dobar posao stabilizacije tržišta sirove nafte, prenosi "Blumberg".

Rijad se našao na meti kritika Bajdenove administracije nakon što je OPEK+ (savez zemalja proizvođača nafte sa partnerima koji predvode Saudijska Arabija i Rusija) odlučio da smanji proizvodnju nafte.

Smanjenje produkcije za dva miliona barela dnevno izazvalo je ogorčenost američkih zvaničnika i predsednika Amerike Džozefa Bajdena koji je Saudijsku Arabiju optužio da je stala na stranu Rusije.

Stejt department je saopštio da je odluka o smanjenju prozivodnje doneta u "najgorem mogućem trenutku" s obzirom na inflatorne pritiske širom sveta, a Bajden je izjavio da će ponovo razmotriti vojnu podršku SAD Saudijskoj Arabiji.

Podrška Saudijskoj Arabiji iz većine evropskih i azijskih država

Evropske i azijske nacije većinski nisu osudile odluku Saudijske Arabije i OPEK+, navodeći da je smanjenje bilo potrebno da bi se ponovo uravnotežilo tržište nafte usred slabljenja globalne ekonomije, navodi "Blumberg".

Kako prenosi Rojters, turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je u petak da nije u redu da Sjedinjene Države "maltretiraju" Saudijsku Arabiju nakon najavljenog smanjenja.

"Vidimo da je jedna zemlja pretila Saudijskoj Arabiji. Takvo maltretiranje nije uredu", rekao je Čavušoglu komentarišući nedavne izjave predsednika Amerike.

Dodao je da Turska nije zadovoljna rastom cena, ali da ne koristi preteće izjave.