Otimačina: Varšava zaplenila novac ruske ambasade

Radi se o "značajnim sredstvima" koja su bila na računima u američkim dolarima i u poljskim zlotima. Ovo je flagrantno kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, kaže ruski ambasador u Poljskoj Sergej Andrejev

Poljsko tužilaštvo zaplenilo je novac sa računa ambasade Rusije, saopštio je ruski ambasador u toj zemlji Sergej Andrejev.

"Dobili smo obaveštenje iz tužilaštva da su sredstva sa računa ambasade i trgovinskog predstavništva u Santander banci prebačena na račune tužilaštva", kazao je Andrejev.

Diplomata je objasnio da se radi o "značajnim sredstvima" koja su bila na računima u američkim dolarima i u poljskim zlotima i naveo da je ovaj incident "flagrantno kršenje Bečke konvencije o diplomatskim odnosima".

Ovo nije prvo zadiranje Varšave u imovinu ruskog diplomatskog predstavništva.

Podsetimo, poljske vlasti su u novembru prošle godine oduzele ambasadi rekreativni centar u blizini Varšave, prethodno raskinuvši ugovor o zakupu zbog "neplaćanja". Istovremeno, u ambasadi su objasnili da ne mogu da plate kiriju, jer je Poljska zamrznula račune ambasade.

Poljske vlasti su takođe zauzele zgradu u ulici Sobjeski, koja se nalazi u ruskom diplomatskom vlasništvu. Gradonačelnik Varšave Rafal Trzaskovski rekao je da "želi da je preda ukrajinskim izbeglicama".

Takođe, Poljska vlada preuzela je kompleks u blizini Varšave koji je zakupila ruska ambasada.

Zamenik ministra za klimu i životnu sredinu Edvard Sijarka rekao je da je poljska država počela da prezima rusku imovinu, preneo je "Politiko".