Nova provokacija u Kijevsko-pečerskoj lavri: Raskolnike brane nacisti, Bajden i Boris Džonson

Protivnici kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) postavili su na ulazu u Lavru "štitove" sa "braniteljima Ukrajine od nasrtaja i neprijatelja" i onima koji je "razapinju"

Protivnici kanonske Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) postavili su na ulazu u Kijevsko-pečersku lavru "štitove", kako su naveli, sa "braniteljima Ukrajine od nasrtaja i neprijatelja" i onima koji je "razapinju". Među prvima su ukrajinski saučesnici nacizma, među drugim - kanonska UPC, prenose "RIA Novosti".

Na štitu sa natpisom "Hristos voskrese" i "Ukrajina će vaskrsnuti" nalaze se imena poznatih nacističkih vođa Mazepe, Petljure, Šuheviča, Bandere, kao i lidera organizacije Desni sektor. Tu su i američki predsednik Džozef Bajden, bivši britanski premijer Boris Džonson, poglavar šizmatičke Pravoslavne crkve Ukrajine (PCU) Epifanije Dumenko i poglavar Ukrajinske grkokatoličke crkve (UGCC), vrhovnog arhiepiskopa Kijevsko-galičkog Svjatoslav Ševčuk, u pratnji ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog.

Na štitu "oni koji razapinju Ukrajinu" prikazan je ruski car Petar Prvi, carica Katarina Druga, Staljin, Lenjin i drugi. 

Na njoj je i ruski predsednik Vladimir Putin, pored njega mitropolit Pavle, kojem su ukrajinske vlasti odredile kućni pritvor, poglavara UPC mitropolita Onufrija, patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, uključujući ukrajinska političarka Julija Timošenko i oligarh Igor Kolomojski.

Na štitu sa "neprijateljima Ukrajine" nalazi se i krst sa prikovanim znakom "Ukrajina" i "razapetim" obrnutim grbom zemlje.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril ranije je nazvao "monstruoznim podvigom" nalog ukrajinskih vlasti monasima da napuste Kijevsko-pečersku lavru, koju pravoslavni hrišćani smatraju jednim od zemaljskih nasleđa Bogorodice. 

On se obratio poglavarima pomesnih pravoslavnih crkava papi Franji, generalnom sekretaru UN  Antoniju Guterešu i drugim verskim vođama i predstavnicima međunarodnih organizacija porukama u kojima ih je pozvao da "učine sve moguće napore" da spreče proterivanje monaha i prisilnih zatvaranje manastira. 

Papa Francisko je takođe izrazio zabrinutost zbog situacije oko Kijevsko-pečerske lavre i pozvao "strane uključene u rat da poštuju verska mesta".