Lideri EU odoleli pritiscima SAD: Nema zaoštravanja odnosa s Kinom

Slovenački premijer Robert Golob izjavio je da su lideri EU iskazali različite stavove o Kini tokom samita

Danima pre Samita Evropske unije planirano je zaoštravanje odnosa prema Kini. Na lidere EU vršeni su učestali pritisci iz SAD, koji nisu urodili plodom.

Lideri EU dobili su i dokument u kojem se navodi da moraju da pooštre svoj stav, objavio je "Fajnenšel tajms", koji je imao uvid u ovaj dokument 17. oktobra.

"EU bi trebalo da bliže sarađuje sa SAD, da ojača svoju odbranu od sajber i hibridnih pretnji, diverzifikuje svoje lance snabdevanja dalje od Kine i produbi veze sa drugim indo-pacifičkim silama", navodi se u dokumentu koji je za zemlje članice pripremila služba za spoljne poslove Unije.

Kina je navedena kao globalni konkurent "EU, SAD i drugim partnerskim zemljama".

Međutim, do promene u saradnji EU i Kine, uprkos pritiscima SAD neće doći, bar ne po zaključku saopštenja sa Samita EU.

"Evropski savet je održao stratešku diskusiju o odnosima Evropske unije sa Kinom", piše u saopštenju. Što jasno govori da lideri EU nisu uspeli da se dogovore u vezi sa promenom kursa prema Pekingu.

U prilog ovome govori i izveštaj portala "Politiko" sa samita u Briselu da su i lideri EU otvoreno govorili o razlikama u stavu prema Kini. 

Slovenački premijer Robert Golob rekao je za ”Politiko” da su lideri EU iskazali različite stavove o Kini tokom razgovora u petak.

"Lideri su imali veoma različite poglede na njihov odnos prema Kini – ne prema Rusiji, već prema Kini. Neki od njih upoređuju to dvoje zajedno, kao da su u istom košu. Neki od njih su se tome potpuno protivili, rekavši da to dvoje ne možemo porediti. Slovenija zauzima ’diverzifikovan pristup’ Rusiji i Kini", rekao je Golob.

Nemački kancelar Olaf Šolc želi da zadrži bliske trgovinske veze sa Pekingom, što je, prema pisanju "Politika", očigledan potez protiv SAD i drugih zemalja koje pokušavaju da umanje uticaj kineske ekonomije u EU.

Šolc je takođe rekao da je razgovarao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o datumu njegovog planiranog putovanja u Kinu, ali je on odbacio sugestiju da bi njih dvojica mogli da idu zajedno. Umesto toga, Šolc je govorio o svojoj "inauguracionoj poseti" Kini uoči konsultacija nemačko-kineske vlade, i nije spomenuo učešće Francuske.

Na drugoj strani, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je u petak imala samo negativne reči o odnosima EU sa Kinom nakon što su se lideri sastali da procene tu temu.

„Naučili smo svoju lekciju“, dodala je ona, poredeći borbu EU da se okrene od ruskog gasa nakon što je Moskva pokrenula specijalnu operaciju u Ukrajini sa zavisnošću EU od kineske tehnologije i sirovina.

Holandski premijer Mark Rute naglasio je da EU mora da odredi sopstveni kurs.

"Važno je da Evropa deluje što je moguće samopouzdanije, ali i nezavisno", rekao je Rute na završnoj konferenciji za novinare posle samita Evropskog saveta.

Prema holandskom premijeru "EU treba da traži jednakost i reciprocitet, tako da ne budemo neka vrsta produžene ruke Amerike, već da imamo sopstvenu politiku u odnosu na Kinu".

"SAD godinama ’uvrtale ruku’ svojim saveznicima da zauzmu tvrđi pristup prema Kini", piše "Politiko", ali ovaj put u tome nisu uspele.