Ne predaje se: Erdogan, uprkos prehladi, danas sa Putinom otvara prvu nuklearku u Turskoj

Predsednik Turske danas će putem video-linka učestvovati u ceremoniji puštanja nuklearnog goriva u nuklearnu elektranu Akuja, u kojoj će učestvovati i ruski predsednik Vladimir Putin

Iako je turskom predsedniku Tajipu Erdoganu u utorak, tokom gostovanja na Ulka TV naglo pozlilo, zbog čega je emisija prekinuta, on će danas učestvovati u ceremoniji isporuke nuklearnog goriva nuklearnoj elektrani Akuja u Tuskoj, u kojoj će učešće uzeti i ruski predsednik Vladimir Putin, obojica putem video-linka.

Nuklearka Akuja će biti prva nuklearna elektrana u Turskoj. Sporazum između Vlade Ruske Federacije i Vlade Turske o saradnji u izgradnji i radu nuklearne elektrane potpisan je 12. maja 2010. godine.

Najbliži saradnici turskog predsednika Tajipa Erdogana predlagali su mu da, zbog prehlade, otkaže sva gostovanja na lokalnim TV kanalima, zakazana za utorak, ali on je insistirao, s obzirom da je već "dao reč", preneo je list "Hurijet".

Nakon prekida programa u utorak, Erdogan se oglasio i rekao da ima stomačni grip i da će tog dana odložiti sve obaveze i ostati kod kuće. Međutim, turski predsednik je i u sredu, po preporuci lekara, propustio zakazane događaje, iako je u toku predizborna kampanja.

Centar za borbu protiv dezinformacija pri administraciji predsednika Turske ranije je demantovao izveštaje da je Erdogan doživeo srčani udar.