Svet

Đorđa Meloni dobila mandat za sastav nove vlade

Predsednica "Braće Italije" biće prva žena na mestu premijera Italije
Đorđa Meloni dobila mandat za sastav nove vlade© Tanjug/AP Photo/Gregorio Borgia

Predsednica stranke "Braća Italije" Đorđa Meloni prihvatila je mandat za sastav nove vlade nakon razgovora sa predsednikom Serđom Matarelom, a polaganje zakletve članova vlade biće održano sutra u 10 časova.

"Koalicija me je izabrala", rekla je Meloni nakon sastanka i dodala da je spremna da što pre formira vladu. 

Prihvatanjem mandata, Meloni će postati prva žena na mestu premijera Italije, a vladu će formirati zajedno sa partnerima iz "Forca Italije" Silvija Berluskonija i "Lige" Matea Salvinija.

Ona je predstavila listu ministara, tako da će poslanici o poverenju novoj vladi glasati već sledeće nedelje i reč je o najbržem formiranju vlade od 2008. godine, istakao je predsednik Matarela.

"Prošlo je manje od mesec dana od izbora", istakao je predsednik Italije.

Broj ministarstava će ostati nepromenjen, tako da će i ova vlada biti sastavljena od 24 resora.

Inače, Salvini će dobiti funkciju ministra infrastrukture, dok će ministarstvo spoljnih poslova pripasti Antoniju Tajaniju iz "Forca Italije". Njih dvojica će, ujedno, biti i potpredsednici vlade.

Ranije su nemački kancelar Olaf Šolc i francuski predsednik Emanuel Makron poručili da su spremni za saradnju sa novom italijanskom vladom.

"Svaki put kada dođe do promene vlasti zbog izbora, to ne može da promeni dobre odnose koje imamo sa drugim državama članicama ili, na primer, koje imaju Nemačka i Italija", istakao je Šolc.

Ko je prva premijerka Italije?

Đorđa Meloni je političku karijeru započela u omladinskom krilu Italijanskog socijalnog pokreta koji su nakon 1945. osnovale pristalice Benita Musolinija.

Kada je imala 21 godinu, pobedila je na prvim lokalnim izborima, a kasnije je postala najmlađa italijanska ministarka u vladi Silvija Berluskonija 2008. godine. 

Nakon Belruskonijevog silaska sa vlasti, Meloni je osnovala sopstvenu desničarsku stranku "Braća Italije".

Ona zagovara tradicionalne porodične vrednosti, protivi se "LGBT ideologiji" i masovnoj imigraciji. Međutim, čvrsto podržava članstvo Italije u NATO-u.

Kada je reč o ekonomskim promenama, mnogi je porede sa Margaret Tačer zbog činjenice da najavljuje uvođenje strogih pravila po pitanju potrošnje novca iz državnog budžeta.

image