Svet

Premijer Ukrajine u Vatikanu: Papi uručen poziv da poseti Ukrajinu

Denis Šmigalj i papa Francisko razgovarali o ukrajinskom konfliktu i "mirovnom planu" predsednika Vladimira Zelenskog
Premijer Ukrajine u Vatikanu: Papi uručen poziv da poseti Ukrajinuwww.globallookpress.com © Vatican Mediai/cpp

Papa Francisko sastao se danas sa premijerom Ukrajine Denisom Šmigaljom u Vatikanu.

Kako prenose ruski mediji, razgovor je trajao pola sata, a, prema izjavi ukrajinskog premijera nakon sastanka, bilo je reči o "mirovnom predlogu Kijeva i krizi u Ukrajini",kao i o deci iz Ukrajine koja su prebačena u kampove na teritoriju Rusije.

Šmigalj je celu situaciju predstavio kao ilegalnu deportaciju, iako je zvanična Moskva više puta objasnila da je cilj ovih akcija bio zaštita dece od ratnih dejstava. 

"Razgovarali smo o ukrajinskom predlogu za mir i pomoći Njegove svetosti i Vatikana u sprovođenju u delo svih koraka koji su izloženi u mirovnom predlogu predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog. Zatražio sam od Vatikana i Njegove svetosti pomoć kako bismo vratili nazad decu koju je Rusija na silu odvela", izjavio je Šmigalj.

Premijer Ukrajine je na Tviteru naveo da Kijev "ceni napore Njegove svetosti da se okonča rat", a mirovni predlog Zelenskog nazvao je "najboljim putem do mira".

Vatikan, sa druge strane, nije objavio detalje razgovora. Posle sastanka saopšteno je da je posebna pažnja poklonjena "nizu pitanja povezanih sa ratom u Ukrajini, a poseban akcenat stavljen je na humanitarni aspekt i napore koji bi mogli dovesti do mira". Bilo je reči i o crkvenoj tematici. 

Papa Francisko, podsetimo, prethodno je izrazio želju da u budućnosti poseti i Kijev i Moskvu kako bi doprineo uspostavljanju mira u Ukrajini, naglasivši da se neće odlučiti za put ukoliko samo jedna od pomenutih strana odobri dolazak poglavara Rimokatoličke crkve. 

Šmigalj mu je danas ipak uručio poziv da poseti Ukrajinu, a ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba je istakao da papa Francisko uvek može da poseti njegovu zemlju i dodao da bi ta poseta bila veoma značajna.

Nakon razgovora sa papom, premijer Ukrajine sastao se i sa državnim sekretarom Vatikana, kardinalom Pijetrom Parolinom. Kako je naveo Šmigalj, i sa njim je razgovarao o "bilateralnoj saradnji i mirovnom predlogu predsednika Ukrajine".

Premijer Ukrajine i Kuleba juče su doputovali u Rim kako bi učestvovali na dvodnevnoj konferenciji posvećenoj "obnovi Ukrajine". Na konferenciji je učestvovalo oko 700 kompanija i industrijskih preduzeća.

image
VV inauguration
banner