Svet

Iran zaplenio tanker za naftu u Omanskom zalivu

Iranska televizija potvrdila da je tanker zalepljen, Amerikanci pozivaju na njegovo momentalno puštanje
Iran zaplenio tanker za naftu u Omanskom zalivuwww.globallookpress.com

Iran je u zaplenio tanker za naftu registrovan na Maršalskim ostrvima koji se kretao u međunarodnim vodama Omanskog zaliva, tvrde predstavnici američke mornarice.

Iranska državna televizija IRIB prenela je na svom Telegram kanalu da je iranska mornarica zauzela brod koji plovi pod zastavom Maršalskih ostrva, ali nisu podelili više detalja.

Američka mornarica identifikovali brod kao "Advatnidž svit", takozvani Suecmaks tanker koji je koristio naftni gigant "Ševron" i koji je poslednji put bio usidren u Kuvajtu, prenosi Rojters.

Njime upravlja turska kompanija "Genel Denizčilik Naklijati AS", koja je odbila da da komentar za tu agenciju.

"Nastavak iranskog uznemiravanja brodova i mešanje u prava plovidbe u regionalnim vodama predstavlja opasnost za pomorsku sigurnost i svetsku privredu", rekli su u američkoj mornarici i dodali da je Iran u poslednje dve godine "protivpravno zaplenio najmanje pet komercijalnih plovila na Bliskom istoku".

Tenzije između Irana i SAD oko zaplene brodova u regionu Persijskog zaliva eskalirale su nakon 2019. godine, podseća Rojters.

Iran je prošlog novembra pustio dva broda registrovana u Grčkoj, koje je zaplenio u maju u odgovoru na raniju konfiskaciju iranske nafte od strane SAD-a nedaleko od obala Grčke. 

Oko petina svetske nafte prolazi kroz Ormuski moreuz između Irana i Omana, kroz koji je prošao i "Advantidž svit".

Američka mornarica, čija se Peta flota nalazi u zalivskoj monarhiji Bahrein, pozvala je Iransku revolucionarnu gardu da što pre oslobodi zaplenjeni tanker.

Brod je uputio poziv za pomoć pre nego što je zaplenjen, tvrde Amerikanci.

image