Svet

Nebenzja: Dogovor Beograda i Prištine mora da prođe kroz Savet bezbednosti i bude u interesu Srba

Predstavnik Rusije pri UN poručio da je Priština nezainteresovana za formiranje ZSO
Nebenzja: Dogovor Beograda i Prištine mora da prođe kroz Savet bezbednosti i bude u interesu SrbaGetty © Spencer Platt / Staff

Ambasador Rusije pri UN, Vasilij Nebenzja rekao je da se Moskva zalaže za dogovor Beograda i Prištine na osnovu Rezolucije 1244, koji mora da odobri Savet bezbednosti UN.

"Dogovor mora da bude u interesu Beograda i Srba i mora da ga podrži Savet bezbednosti UN", poručio je Nebenzja.

On je naveo da je situacija na KiM alarmantna i da je prethodnih meseci dovedena na ivicu novog sukoba.

"Priština uz pomoć Zapada pokušava da preuzme kontrolu nad srpskim sredinama, o čijim pravima, kako se čini, niko ne vodi računa. Na taj način stvara se čisto albanska sredina", rekao je Nebezja, ponavljajući podatke o sporom i nezadovoljavajućem broju srpskih i ostalih nealbanskih povratnika na KiM.

Govoreći o formiranju Zajednice srpskih opština, Nebenzja je rekao da je Priština potpuno nezainteresovana za sprovođenje tog dogovora, kao i da pokušava da je svede na nivo nevladine organizacije.

"Priština nije zainteresovana za normalizaciju odnosa, zato Aljbin Kurti insistira da se ZSO formira u skladu sa kosovskim ustavom i bez izvršnih ovlašćenja", poručio je on.

Istakao je da kosovski Albanci pokušavaju da promene ono što je već dogovoreno, te da žele da ZSO pretvore u neku vrstu nevladine organizacije. "To mora da se odbije", poručio je Nebenzja.

On je dodao da je optimizam u izveštaju UNMIK-a "prenaduvan" jer je Priština, nedugo zatim, održavanjem lokalnih izbora na severu Kosova, ponovo podigla tenzije.

Na taj način, utihnut je glas Srba sa severa Kosova i nastavljen proces uzurpacije teritorije, rekao je Nebezja i naglasio da je Beograd pristao na nastavak dijaloga sa Prištinom, ali uz poštovanje njegovih crvenih linija.

Posle dolaska Aljbina Kurtija više od 300 etnički motivisanih incidenata bez odgovarajućeg sudskog epiloga, rekao je ruski ambasador, optužujući Zapad da "zemlje Balkana uvodi pod okrilje svog ekonomskog i vojnog bloka".

image