Svet

Sudan: Snažne eksplozije u Kartumu i Omdurmanu, otvorena vatra na turski avion

Eskalacija je usledila nekoliko sati nakon što su komandant vojske general Abdel-Fatah Burhan i Snage za brzu podršku (RSF), predvođene generalom Mohamedom Hamdanom Dagalom, prihvatile produženje primirja za 72 sata
Sudan: Snažne eksplozije u Kartumu i Omdurmanu, otvorena vatra na turski avionwww.globallookpress.com © Hasan Mrad

Snažne eksplozije potresle su delove glavnog grada Sudana, Kartuma i njegovog grada pobratima Omdurmana rano jutros, izjavili su žitelji ova dva grada, uprkos produženju krhkog primirja, prenosi Tanjug.

Eskalacija je usledila nekoliko sati nakon što su komandant vojske general Abdel-Fatah Burhan i Snage za brzu podršku (RSF), predvođene generalom Mohamedom Hamdanom Dagalom, prihvatile produženje primirja za 72 sata, kako bi omogućile stranim vladama da završe evakuaciju svojih državljana, preneo je AP. 

Sudanske paravojne Snage za brzu podršku (RSF) pucale su danas na turski avion za evakuaciju, koji je sleteo na aerodrom Vadi Sejidna u blizini Kartuma, pri čemu su ranile jednog člana posade i oštetile rezervoar za gorivo, saopštila je sudanska vojska.

Vojska je navela da je avion bezbedno sleteo i da je u toku popravka, preneo je Rojters.

Sukobljene strane u Sudanu dogovorile su se o produžetku primirja za još 72 sata, uz posredovanje Saudijske Arabije i SAD.

Oružane borbe između sudanske vojske i RSF izbile su 15. aprila, a od ponoći između ponedeljka i utorka na snazi je bilo prvo 72-časovno primirje.

image