Svet

Istraživanje: Bajdenov rejting dotakao novo dno u SAD

Od svih predsednika SAD, izabranih nakon Drugog svetskog rata, samo Ronald Regan početkom 1983. imao je niži prosečan rejting tokom devetog tromesečja od inauguracije, napominje "Galup"
Istraživanje: Bajdenov rejting dotakao novo dno u SADGetty © Sean Gallup/Getty Images

Rejting predsednika SAD Džozefa Bajdena pao je na istorijski nizak nivo nakon što je najstariji američki predsednik najavio da će se kandidovati za reizbor, ukazuju nalazi ankete "Galupa".

Američka analitička kuća otkrila je da svega 37 odsto ispitanika smatra da Bajden dobro obavlja posao predsednika, što je najmanji broj koji je "Galup" prijavio od njegove inauguracije 2021. godine.

"Bajdenov rejting se u proteklih 19 meseci nalazio u rasponu od niskih 40 odsto, izuzev aktuelnih rezultata i rejtinga od 38 odsto koji je dostigao prošlog jula", poručeno je iz analitičke kuće.

"Galup" napominje da je od svih predsednika SAD, izabranih nakon Drugog svetskog rata, "samo Ronald Regan početkom 1983. imao niži prosečan rejting tokom devetog tromesečja" od inauguracije.

Anketa je sprovedena u periodu između trećeg i 25. aprila, a zaključena je na dan, kada je aktuelni predsednik najavio da će se kandidovati za reizbor. Bajdenov tim je u utorak objavio prvi video-spot u okviru kampanje, pod sloganom "Hajde da završimo posao."

Najveći izazovi sa kojima se Bajden suočava uključuju usporavanje ekonomskog rasta, visoku inflaciju i energetsku krizu. Prema "Galupovom" indeksu ekonomskog poverenja, svega 16 odsto Amerikanaca ocenjuje ekonomiju kao "odličnu" ili "dobru", 37 odsto kao "zadovoljavajuću", a 47 odsto kao "lošu", dok 75 odsto smatra da se ekonomija zemlje pogoršava.

Sprema se revanš Trampa i Bajdena?

Bivši predsednik SAD i Bajdenov protivnik na izborima 2020. godine Donald Tramp najavio je da će se kandidovati na predstojećim izborima još u novembru prošle godine. Iako obojica tek treba da odnesu pobedu na unutarstranačkim izborima, čini se da i Donald Tramp i Džozef Bajden računaju na revanš 2024. godine.

Tramp je veliki deo svoje dosadašnje predizborne kampanje posvetio kritici aktuelne administracije, a posebno njenih napora u naoružavanju kijevskog režima, istakavši u nekoliko navrata da je on jedini kandidat koji bi okončao sukob odmah po stupanju na predsedničku funkciju.

Bajden je, sa druge strane, svoj predizborni spot započeo sa snimcima upada na Kapitol 6. januara 2021. godine, a koji su sproveli navodni Trampovi pristalice zbog sumnji da su izbori na kojima je Bajden pobedio 2020. godine pokradeni. Aktuelni predsednik je takođe osudio ekstremiste "MAGA" pokreta (akronim Trampovog političkog slogana, "Učinimo Ameriku ponovo velikom").

image