Svet

Novak tražila od pape Franciska da radi na uspostavljanju mira u Ukrajini

"Ovde u Budimpešti tražimo da lično preduzmete mere kako bi se uspostavio hitan i pravedan mir", rekla je mađarska predsednica
Novak tražila od pape Franciska da radi na uspostavljanju mira u Ukrajiniwww.globallookpress.com © IMAGO/Martin Juen

Predsednica Mađarske Katalin Novak pozvala je danas papu Franciska, koji je u poseti toj zemlji, da razgovara sa zvaničnicima u Kijevu, Moskvi, Vašingtonu, Briselu i svima bez kojih ne može da dođe do mira u Ukrajini.

"Ovde u Budimpešti tražimo da lično preduzmete mere kako bi se uspostavio hitan i pravedan mir", rekla je Novak, prenosi agencija MTI.

Mađarska predsednica je navela da poseta pape Franciska nije slučajna, već da je ovo pravo mesto i vreme za susret kako bi se postigao mir.

"Mađari žele da se uzdignu do visine gde mogu da dostignu jedinstvo Hristovih vernih i dobronamernih ljudi koji traže mir", rekla je ona.

Dodala je da upravo poseta pape Mađarskoj treba da bude podstrek za duhovnu obnovu i uspostavljanje mira.

"Mi, Mađari i Evropljani, moramo da ostanemo na pravom putu. Za to možemo da dobijemo ohrabrenje i smernice, ali samo mi, Evropljani i evropski lideri, možemo da upotrebimo slobodnu volju koja nam je data na način koji će dovesti do mirnije, demokratskije i jače Evrope", poručila je Novak.

Ona je istakla da je Mađarska primila milion i po izbeglica iz Ukrajine od eskalacije sukoba, dodavši da su Mađari videli bol tih porodica.

"Međutim, mi, majke, prvenstveno želimo da dobijemo mir, a ne rat. Ne želimo da šaljemo svoje sinove i muže na front", rekla je predsednica Mađarske.

Papa Francisko je jutros stigao u zvaničnu trodnevnu posetu Mađarskoj.

On je u Mađarskoj boravio 2021. godine, ali samo nekoliko sati kako bi odslužio misu na završnom događaju Međunarodnog evharistijskog kongresa u Budimpešti. Tom prilikom je obećao da će ponovo posetiti tu zemlju.

image