Si-Bi-Es njuz: Elitna jedinica američke vojske spremna da uđe u Ukrajinu

Oko 4.700 vojnika raspoređeno je u blizini rumunsko-ukrajinske granice da ojača istočni bok NATO-a

Komandanti američke vojne jedinice "Skriming igls" više puta su ponovili za Si-Bi-Es njuz da su uvek "spremni za borbu", i da će braniti teritoriju NATO-a ako borbe između Rusije i Ukrajine eskaliraju ili pak dođe do napada na Severnoatlantsku alijansu.

Oko 4.700 vojnika iz 101. vazdušno-desantne jedinice američke vojske sprovodi vojne manevre u blizini ukrajinske granice. Kažu da su spremni da pređu granicu s Ukrajinom.

Jedinica lake pešadije "Skriming igls" obučena je da se u roku od nekoliko sati rasporedi na bilo koje bojno polje na svetu, spremna za borbu.

"Spremni smo da branimo svaki pedalj tla NATO-a", rekao je zamenik komandanta jedinice, brigadni general Džon Lubas za Si-Bi-Es njuz. 

Jedna od najelitnijih američkih vazdušnih jurišnih jedinica izvela je manevar s rumunskim trupama na rumunskoj teritoriji duž obale Crnog mora. Gađali su mete tokom zajedničke vežbe kopnenog i vazdušnog napada. Vežba je imala za cilj da replicira bitke koje ukrajinske snage svakodnevno vode protiv ruskih trupa. 

"Pravi smisao američkih trupa ovde je kao onomad prisustvo saveznika u Normandiji, tu su pre neprijatelja", rekao je rumunski general-major Lulijan Berdila za Si-Bi-Es njuz, pozivajući se na čuvenu bitku iz Drugog svetskog rata. 

Američki pukovnik Edvin Matajdes zaključio je za Si-Bi-Es njuz da su on i njegove trupe najbliže američke snage borbama u Ukrajini. Kako kaže, pomno su posmatrali ruske snage, gradili ciljeve protiv kojih će se vežbati i izveli vežbe koje "tačno kopiraju ono što se dešava" u ratu.