Svet

Moldavija zabranjuje lentu Svetog Đorđa, simbol pobede u Drugom svetskom ratu

Nošenje lente Svetog Đorđa, ali i latiničnih slova "V" i "Z" koja simbolizuju rusku vojnu operaciju u Ukrajini zabranjeno je od aprila prošle godine
Moldavija zabranjuje lentu Svetog Đorđa, simbol pobede u Drugom svetskom ratuGetty © Carsten Koall

Oni koji budu nosili lente Svetog Đorđa, simbol pobede u Drugom svetskom ratu, moraće da plate kaznu, rekao je moldavski premijer Dorin Rečen. 

On je tu izjavu dao neposredno nakon kontraverzne presude moldavskog Ustavnog suda u vezi sa tom odlukom.

"Odluka Ustavnog suda ništa neće promeniti u poređenju sa 9. majom 2022. godine", rekao je premijer novinarima, objašnjavajući odluku njegove vlade koja se odnosi na proslavu dana pobede u Drugom svetskom ratu.

"Ti simboli su zabranjeni", rekao je on aludirajući na na narandžasto-crnu lentu Svetog Đorđa, kao i latinična slova "V" i "Z", koja su postala simbol ruske vojne operacije u Ukrajini.

Moldavski parlament je prošlog aprila zabranio te simbole zato što, kako oni tvrde, "promovišu rusku agresiju". Rečen je objasnio da Ministarstvo unutrašnjih poslova "priprema sve neophodne regulative" kako bi policija mogla da beleži i kažnjava kršenje tih pravila.

Ustavni sud Moldavije je pre dve nedelje doneo presudu u kojoj piše da pre nego što osoba bude kažnjena, neophodno je utvrditi da su navedeni simboli korišćeni u svrhu "pravdanja, ili veličanja vojne agresije".

Mnoge javne ličnosti, uključujući i poslanike opozicione Socijalističke partije, protumačili su presudu Ustavnog suda kao ukidanje ranije donetog zakona o zabrani, za šta moldavski mediji tvrde da unosi dodatnu konfuziju.

Dan nakon što su objavili presudu, sudije Ustavnog suda su obrazložile da njihova odluka nije "ukinula zabranu ili legalizovala nošenja narandžasto-crne lente i drugih simbola". Oni su dodali i da je "zabrana korišćenja tih simbola u skladu sa Ustavom".

Zakon donet prošle godine propisuje da građani koji u javnosti nose navedene simbole mogu da dobiju kaznu u iznosu do 9.000 leja (oko 2.000 evra).

Kazne za pravna lica iznose oko 30.000 leja (6,700 evra), a za javne zvaničnike 18.000 leja (4.000 evra).

Kako su preneli moldavski mediji, do sada je u skladu sa tim zakonom kažnjeno oko 300 ljudi.

image