Svet

Nemački obaveštajci omladince Alternative za Nemačku proglasili "ekstremistima"

Podmladak nemačke desničarske partije sada će biti pod još striktnijim nadzorom; oni tvrde da su meta odmazde zato što misle drugačije od vlade
Nemački obaveštajci omladince Alternative za Nemačku proglasili "ekstremistima"www.globallookpress.com © Revierfoto via www.imago-images.

Nemačka Savezna kancelarija za zaštitu ustava (BfV) proglasila je podmladak desničarske političke partije Alternativa za Nemačku (AfD) "ekstremističkom organizacijom", saopštila je ova agencija.

Članovi "Junge alternative" (JA) sada mogu biti meta svih metoda kojima BfV raspolaže u prikupljanju informacija, uključujući tajni nadzor, korišćenje doušnika i prisluškivanje telefona, preneo je "Velt".

Etiketa "ekstremista" otežaće njihovim članovima da dobiju posao u državnoj službi i dozvole za nošenje oružja. BfV je nadzor nad tom organizacijom kao "potencijalnim slučajem ekstremizma" započeo u januaru 2019. godine.

Odbojan stav protiv migranata koji neguje JA jedan je od glavnih razloga zašto su proglašeni ekstremističkom organizacijom, rekli su u BfV-u i dodali da je njihovo viđenje Nemačke kao "države Nemaca u kojoj pripadnici drugih naroda imaju status građana drugog reda" nije u skladu sa ustavom te zemlje.

JA se zalaže za "što je moguće homogeniju i etnocentričniju državu, koja isključuje migrante neevropskog porekla i najveću pretnju vidi u navodnoj kontrolisanoj zameni populacije koja za cilj ima uništenje 'autohtonih evropskih naroda'", piše u saopštenju BfV-a.

"Imigranti islamskog porekla posebno su često meta negativnih stereotipa, a pripisuje im se kulturološka zaostalost i sklonost nasilju i kriminalu, samo zbog njihovog porekla i religije", dodaju oni.

Nemački obaveštajci podmladak AfD-a optužuju za targetiranje ne samo političkih protivnika, već i same demokratije.

JA navodno razmatra svoje pravne opcije, iako tvrde da nisu iznenađeni time što su proglašeni "ekstremistima", kao ni težnjom obaveštajnih struktura da "uguše svako protivljenje".

"Bez obzira na to da li su u pitanju kritičari migracija, mera protiv korona virusa ili zagovornici mira – svaki oblik autentične opozicije u ovoj zemlji je sistematski stigmatizovan od strane ove vlasti", naveo je odbor JA.

Iako AfD ima poslanike u 15 od 16 regionalnih nemačkih parlamenata i uživa podršku oko 15 odsto biračkog tela u toj zemlji, njima je u martu zabranjeno pojavljivanje na dva vodeća nemačka TV kanala koji su ih proglasili "opasnošću po nemačku demokratiju".

Ako AfD dobije istu ekstremističku oznaku kao i njeno omladinsko krilo, neki u stranci strahuju da će na kraju biti zabranjen.

image