”Gardijan”: 90 odsto škola u Engleskoj ostaće bez novca

Iz škola poručuju da će sledeće akademske godine biti u deficitu, čak i bez rezova koje planira Džeremi Hant

Devet od 10 škola u Engleskoj ostaće bez novca do sledeće školske godine, zbog ogromnog opterećenja usled uvećanih računa za energiju, piše britanski ”Gardijan”. 

Podaci Nacionalne asocijacije nastavnika pokazuju da 50% rukovodilaca smatra da će njihova škola biti u deficitu ove godine, a skoro svi očekuju da će do septembra sledeće godine biti u minusu, kada im ponestanu rezerve.

Ove prognoze dolaze nakon što je ministar finansija Džeremi Hant jasno stavio do znanja da će se od svih resora, uključujući i obrazovanje, očekivati da naprave rezove kao deo vladinog plana za smanjenje duga, koji će biti objavljen 31. oktobra.

Ipak, nastavnici upozoravaju da će dalje smanjenje potrošnje opteretiti mnoge škole više nego što mogu da izdrže. 

"To će značiti smanjenje broja časova nastave, pomoćnika u nastavi i nastavnika", ocenjuje Pol Vajtman, generalni sekretar asocijacije.

Stiv Čok, čija fond Oasis vodi 52 škole u Engleskoj, poručio je: "Ovim tempom, za manje od tri godine bićemo u bankrotu. Niko neće moći dugo da nastavi oslanjajući se na svoje rezerve. Troškovi struje i gasa za naše škole porasli su sa 26 na 89 hiljada funti godišnje." 

Fond mora da pronađe i dodatnih 4,5 miliona funti za povećanje plata nastavnicima, što je najavljeno ovog leta nakon što su definisani školski budžeti. Povećanje od 5 odsto, koje je za većinu nastavnika i dalje značajno ispod inflacije, ipak se smatra ključnim, ali dovodi škole u ​​nepovoljan položaj, jer nemaju sredstava. 

Čok kaže da je "apsolutno frustriran" što vlada planira dalje rezove.

"Svakoj vladi koja zanemaruje dobrobit i obrazovanje svoje dece bilo bi bolje da štedi za buduće račune za mentalno zdravlje, kao i da ulaže u pravosuđe", dodao je on.

Geri Retklif, izvršni direktor Galaksi fonda, koji vodi tri osnovne škole u ​​Dartfordu, u Kentu, upozorio je da preti "veoma ozbiljna kriza finansiranja."

Retklifov fond sada troši više za podršku u očuvanju mentalnog zdravlja kako dece, tako i zaposlenih koji se bore da izađu na kraj sa velikim troškovima života. 

"Dolaze nam porodice kojima nikada ranije nije bila potrebna podrška", kaže Retklif i dodaje da je "za jednog oca vrlo ponižavajuće da radi koliko god može, ali da ipak mora da uđe u školu i traži pomoć."

Leora Krudas, izvršna direktorka Konfederacije školskih fondova, rekla je da je ova godina bila neizvesna, ali da sledeća izgleda zaista teško: „Mnogi fondovi moraju da koriste neke ili čak sve svoje rezerve. Ali rezerve se mogu potrošiti samo jednom. Vlada mora hitno da interveniše. Državno obrazovanje mora biti adekvatno finansirano od strane države.”