Ukrajina uputila protestne note Poljskoj i EU zbog ograničavanja uvoza žitarica

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine tvrdi da ograničenja nisu u skladu sa Sporazumom o pridruživanju između Ukrajine i EU i principima i normama jedinstvenog tržišta EU

Ukrajinsko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je da su prosleđene note predstavnicima Poljske i Evropske unije u Ukrajini, u kojima se ograničavanje uvoza ukrajinskog žitarica u zemlje EU opisuje kao "kategorički neprihvatljivo".

Takva ograničenja, bez obzira što imaju opravdanje, nisu u skladu sa Sporazumom o pridruživanju između Ukrajine i EU i principima i normama jedinstvenog tržišta EU, saopštilo je Ministarstvo a preneo Rojters.

Postoji puni pravni osnov za hitan nastavak izvoza ukrajinske poljoprivredne robe u Poljsku, Rumuniju, Mađarsku, Slovačku i Bugarsku, kao i nastavak nesmetanog izvoza u druge zemlje članice EU, stoji dalje u saopštenju.

Poljska i Mađarska su, zbog protesta lokalnih zemljoradnika, rešile da obustave uvoz ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda koji ulaze na evropsko tržište bez carina.

Slovačka je najavila obustavu uvoza žitarica i drugih pojedinačnih proizvoda iz Ukrajine, Bugarska je uvela privremenu zabranu uvoza prehrambenih ukrajinskih proizvoda, dok je dozvoljen tranzit robe.

Poljska i Mađarska, koje su prve pokrenule embargo, rekle su da ovim potezom žele da zaštite svoje poljoprivrednike, dok je Evropska unija njihov potez ocenila "neprihvatljivim".