Džonson ne želi ponovo da bude premijer Velike Britanije

Bivši premijer nije uspeo da se dogovori o "nacionalnom interesu" sa drugim kandidatima

Bivši premijer Velike Britanije Boris Džonson povukao se iz trke za lidera Konzervativne stranke (torijevci), čime je otvorio put ka premijerskom mestu u Velikoj Britaniji svom bivšem ministru finansija Rišiju Sunaku, trenutnom favoritu.

U saopštenju objavljenom u nedelju uveče, Džonson je rekao da je dobio podršku 102 člana stranke i da je u "dobroj poziciji" da se vrati u Dauning strit (kancelariju premijera) i pomogne partiji da pobedi na opštim izborima 2024.

"Ali poslednjih dana sam, nažalost, došao do zaključka da to jednostavno ne bi bila prava stvar. Ne možete efikasno vladati ako nemate ujedinjenu stranku u parlamentu“, objasnio je Džonson.

On je otkrio da je otišao do oba aktuelna kandidata za rukovodstvo – Rišija Sunaka i bivše ministarke odbrane Peni Mordaunt – u nadi da će se "okupiti u nacionalnom interesu". Međutim, objasnio je bivši šef vlade, "način da se to uradi“ nije pronađen.

"Zato se bojim da je najbolje što mogu da uradim da ne dozvolim da moja nominacija ide dalje, stoga dajem podršku onome ko uspe“, najavio je on.

Džonsonova izjava došla je na dan kada su neki od njegovih dugogodišnjih saveznika, uključujući Suelu Braverman, koja je bila državni tužilac u njegovoj vladi, podržali Sunaka.

Rok za prijavu na izbore za lidere Konzervativne stranke ističe u ponedeljak u 14 časova. Sunak sada vodi, sa više od 140 pristalica koji ga javno podržavaju, dok Peni Mordaunt ima nešto više od 20 glasova podrške.

Ako Mordaunt ili bilo koji drugi kandidat takođe dostigne prag od 100 glasova, trka će ići na elektronsko glasanje članova Konzervativne partije. Ukoliko Sunak ostane jedini kandidat koji pređe prag, on će već u ponedeljak biti proglašen za premijera.

Džonsonova odluka da se povuče iz trke očigledno će biti razočarenje za mnoge torijevce. Nedavno istraživanje agencije "JuGov"otkrilo je da bi 32% ispitanika želelo da se Džonson vrati na mesto premijera, uprkos nizu skandala i ostavki koji su na kraju ubrzali njegov odlazak.

Sunak, prema anketi, značajno zaostaje za svojim bivšim šefom u popularnosti: samo 23% od 530 torijevaca ga podržava.

Potraga za novim liderom konzervativaca i samim tim premijerom Britanije usledila je nakon što je Liz Tras podnela ostavku posle svega 44 dana na funkciji.