Svet

Severni tok može da bude popravljen za nekoliko meseci

Zavarivanje cevi pod vodom je standardni postupak, rađen mnogo puta ranije, kažu inženjeri
Severni tok može da bude popravljen za nekoliko meseciwww.globallookpress.com © © Trond Larsen/Expressen/Tt

Ruski gasovod Severni tok, koji je oštećen i nije u funkciji od eksplozija u septembru, mogao bi da se popravi u roku od nekoliko meseci, javlja Danska radiodifuzna korporacija, pozivajući se na Stena Usinga, glavnog inženjera konsultantske grupe COVI.

Using je, nagon pregledanja podvodnog videosnimka, ocenio da cevi još neko vreme neće zarđati jer na dubini od 80 metara ima malo kiseonika. On je primetio da njihova površina izgleda "veoma čisto i skoro sjajno", što govori da "cevi neće zarđati za nekoliko nedelja, kao što bi se očekivalo u okruženju sa više kiseonika."

"Možemo očekivati da će i korozija unutar cevi biti ograničena", ocenio je Using.

On je, međutim, dodao da je eksplozija izazvala skok pritiska, koji je mogao da ošteti delove gasovoda na izvesnoj udaljenosti od mesta eksplozije i obajasnio da se oni mogu popraviti podizanjem cevi malo iznad morskog dna, što bi omogućilo podvodnim zavarivačima da uklone oštećene delove i zamene ih novim.

"Zavarivanje dela cevi pod vodom je standardni postupak. To je urađeno mnogo puta ranije, a tehnologija koja se za to koristi već postoji", objasnio je Using.

"Najzad, cevovod bi morao da se isprazni, da se cevi očiste od prljavštine i osuše – i to je to, gas može ponovo da teče", zaključio je inženjer, rekavši da će proces verovatno potrajati nekoliko meseci.

On je, ipak, upozorio da čak i uz malo kiseonika, popucale cevi mogu vremenom da zarđaju i savetovao da se popravke izvrše u roku od godinu dana.

Snimke napuklih cevi gasovoda Severni tok, koje je Using pregledao, snimio je švedski medij "Ekpresen", koji je poslao kameru niz jednu od cevi.

Uzrok eksplozija koje su oštetile Severni tok još se istražuje, a sumnja se da je najverovatnije u pitanju sabotaža. Ruski predsednik Vladimir Putin je to označio kao "čin međunarodnog terorizma."

image