Svet

Slovenija obučavala pripadnike "ukrajinskog resora odbrane", vlast krila zbog otpora javnosti

Na poligonu slovenačke vojske Poček, nedaleko od Postojne, obučavani su pripadnici ukrajinskih oružanih snaga, objavio je 18. aprila slovenački portal "Insajder". Informaciju su potvrdili svedoci i dobro obavešteni izvori koji su o činjenici da je i Slovenija prionula obučavanju pripadnika ukrajinskih četa nadomak svoje prestonice, ni 40-ak kilometara od Ljubljane, progovorili pod uslovom anonimnosti
Slovenija obučavala pripadnike "ukrajinskog resora odbrane", vlast krila zbog otpora javnostiGetty © Sean Gallup

Informacija razotkriva daleko veći angažman Slovenije u instruiranju i pomoći oružanim snagama Kijeva u odnosu na ono što je vlada premijera Roberta Goloba spremna javno da prizna.

Slovenačka ministarka spoljnih poslova Tanja Fajon je još koliko oktobra prošle godine uveravala domaću javnost da učešće države u programu vojne pomoći Evropske unije Ukrajini "ne znači nužno da će se ukrajinski vojnici obučavati na tlu Slovenije i na slovenačkoj opremi", jer će se program EUMAM izvoditi u drugim, partnerskim državama. Slovenija se obavezala da će u EUMAM-u učestvovati samo sa oko 30 instruktora, tvrdila je ministarka Fajon.

Slična "osposobljavanja" pripadnika ukrajinskih snaga sprovode se u oko 26 država koje su deo programa vojno-političkih struktura Zapada.

Ministarstvo odbrane Slovenije je na pitanja, postavljena s tim u vezi ministarstvu i ministru odbrane Marjanu Šarecu, isprva odgovorilo da informacija o osposobljavanju ukrajinskih vojnika u Sloveniji - nije tačna. I iz ureda slovenačke predsednice Nataše Pirc Musar je stigao sličan demanti.

Ali kada je slovenački portal obelodanio da dobro obavešteni krugovi tvrde drugačije, dakle, da su ukrajinski vojnici ipak obučavani u Sloveniji, i pitanja povodom toga prosledio i Generalštabu Slovenačke vojske – usledio je, krajem protekle sedmice, drugačiji, dijametralno suprotan odgovor slovenačkih zvaničnika.

"Na osnovu Sporazuma o saradnji u oblasti odbrane između Republike Slovenije i Ukrajine iz 2007. godine, ugostili smo 2022. godine malu grupu neuniformisanih pripadnika ukrajinskog resora odbrane tokom dve kratke posete. Za njih je u vojnim objektima održana demonstracija rukovanja i održavanja sredstava, koju je Republika Slovenija donirala u okviru vojne pomoći Ukrajini. Podršku je pružila Slovenačka vojska", glasi odgovor Službe za stratešku komunikaciju slovenačkog ministarstva odbrane.

"Na osnovu napisanog možemo zaključiti da je Generalštab Slovenačke vojske u ovom slučaju skloniji istini od Ministarstva odbrane, vlade i predsednice države, zajedno", ocenili su u uredništvu slovenačkog medija koji je pokrenuo ceo slučaj.

"Na žalost, pohvale za vrh vojske ne važe za druge institucije u Sloveniji koje brinu o odbrani zemlje. Iz njihovih odgovora možemo zaključiti da su obmanjivali javnost. Na jasna pitanja su odgovarali poricanjem, ali sada je očigledno da su se ukrajinski vojnici, odnosno ’zaposleni u ukrajinskom odbrambenom resoru’, obučavali u Sloveniji sa slovenačkim oružjem. U najnovijem saopštenju za javnost pokušavaju to delimično da prikriju veoma providnim manevrom, navodeći da su posredi samo ’neuniformisani pripadnici ukrajinskog resora odbrane’. Ali oni su obučavani za korišćenje i održavanje ’sredstava’ koja je Slovenija donirala Ukrajini. A kakva su to sredstva? Naravno, to je oružje… I ko uvek i svuda rukuje takvim oružjem? Da li nas u Ministarstvu odbrane Slovenije smatraju budalama, pokušavajući da slovenačkoj javnosti prodaju priču da su administrativni radnici ukrajinskog ministarstva odbrane obučavani za upotrebu - slovenačkog oružja?", piše "Insajder".

Prema navodima slovenačkog sajta, poslednja grupa stranih vojnika u uniformama sa ukrajinskim obeležjima, koja je uvežbavana na vojnom poligonu Poček, napustila je Sloveniju uoči uskršnjih praznika ove godine.

Njihov odlazak autobusima iz Slovenije poklapa se i sa datumima objavljenim u tajnim dokumentima Pentagona koji su nedavno procureli u javnost, a gde je kao početak ukrajinske kontraofanzive bio predviđen 30. april.

Instruktori Slovenačke vojske su na poligonu Poček učili Ukrajince kako da koriste vatreno oružje, kao i o upotrebi minsko-eksplozivnih i protivoklopnih sredstava, a prema navodima svedoka vežbali su i minobacačku vatru.

Slovenija je Ukrajini poklonila velike količine oružja. Uočljivo je da je to u početku, 2022. godine, radila javno, uz najavu putem medija, dok u poslednje vreme isporuke oružja liferuje put Kijeva - tajno. Tako je prvo (javno) poklonila svoje jugoslovenske, ali modernizovane tenkove M-55S, oklopne transportere BVP M-80A i veće količine pešadjskog naoružanja, protivoklopnih sredstava i slične opreme.

A onda je u Ukrajinu potajno poslala i američke haubice 105 milimetara i veću količinu protivavionskih topova, proizvedenih u kragujevačkoj Crvenoj zastavi.

Nameće se pitanje, zašto - tajno? Prema dokumentima Pentagona, Slovenija se nalazi među zemljama koje "još imaju sposobnost da vojno pomognu Ukrajini", ali joj za to pregnuće umnogome "posustaje politička volja".

U Sloveniji, prema istraživanju javnog mnenja koje je sprovela agencija "Valikon", opada udeo onih koji veruju da je Rusija odgovorna za rat u Ukrajini, dok raste broj građana koji se slažu sa ocenom da je za "posrednički rat" na ukrajinskom tlu prvenstveno odgovorna - Amerika.

"Što pokazuje da su pojedinci, čak i oni u vladi, uprkos frenetičnoj javnoj podršci Ukrajini, ipak zadržali bar mrvicu zdravog razuma. Činjenica da u Sloveniji već jenjava politička volja za pružanje vojne pomoći Ukrajini objašnjava i zašto je došlo do ’zvaničnih’ demantija vrha vlasti povodom pitanja o obuci ukrajinskih vojnika… Sve ovo mogu biti razlozi zbog kojih predstavnici Slovenije, s jedne strane, ponavljaju zvanične stavove u vezi rata u Ukrajini, osuđuju ’rusku ničim izazvanu agresiju’ i slično, a s druge strane čine sve da prikriju slovenačku pomoć i umešanost u rat u Ukrajini koji je i Sloveniju pretvorio u neprijatelja Rusije i legitimnu metu njenih oružanih snaga", ocenio je slovenački sajt.

image