Poslanik ukrajinske skupštine u odbrani Lavre: Zaustaviti versku mržnju i uhapsiti počinioce

Svedoci smo masovnih sukoba na verskoj osnovi, koji su posledica nezakonitog zauzimanja Kijevsko-pečerske lavre, koja je više od 30 godina bila u legalnoj upotrebi Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC), kaže Artem Dmitruk

Poslanik Vrhovne rade Ukrajine Artem Dmitruk obratio se ministru unutrašnjih poslova Igoru Klimenku pismom u kome je događaje oko Kijevsko-pečerske lavre nazvao jurišničkim napadima koji imaju za cilj raspirivanje etničke i verske mržnje. 

"Svedoci smo masovnih sukoba na verskoj osnovi. Ovo je posledica nezakonitog zauzimanja Kijevsko-pečerske lavre, koja je više od 30 godina bila u legalnoj upotrebi Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC). Provokacije i napadi, koji su počeli u martu 2023, traju i danas, uz punu podršku zvaničnika Ministarstva kulture i informisanja", navodi se u pismu.

Prema njegovim rečima, trenutna situacija oko Lavre se razvila u pozadini verskih sukoba koji su nedavno nastali zbog sistematskog kršenja ustavnih prava ukrajinskih građana - vernika UPC, kao i napada, nezakonitih zauzimanja hramova i crkava širom zemlje.

Dmitruk je naveo da "zaplenu crkava uvek sprovode ljudi koji nemaju nikakve veze sa UPC, a da je ova pojava sistemska". Prema rečima poslanika, to znači da nezakonite radnje ne treba smatrati slučajnim događajima, već sastavnim delom šireg procesa koji se odvija u Ukrajini.

Štaviše, naglasio je Dmitruk, ove radnje pokazuju znake krivičnog dela iz člana o izazivanju nacionalne, regionalne, rasne ili verske mržnje.

On je pozvao Klimenka da spreči sva kršenja zakona i privede počinioce pravdi. Osim toga, Dmitruk je objavio tekstove sličnih apela u vezi sa zaplenom Pokrovske crkve u Kijevskoj oblasti, paljenjem crkve Svetog Jova Počajevskog u Černoveckoj oblasti i huliganskim akcijama u Kijevsko-pečerskoj lavri.

Podsetimo, progon sveštenstva UPC, uključujući i Kijevsko-pečersku lavru, počeo je u jesen 2022. Mnogi su optuženi za proruske aktivnosti i protiv njih su pokrenuti krivični postupci.

Situacija je eskalirala u martu 2023. godine, kada su ukrajinske vlasti najavile raskid ugovora o zakupu sa monasima manastira, navodno zbog "kršenja uslova ugovora sa njihove strane". Tada im je naređeno da napuste manastir do 29. marta, a sveštenstvo je podnelo žalbu sudu. Tada su počele pljačke hramova širom Ukrajine.

Iz Moskve su više puta rekli da oštro osuđuju progon crkve i tražili su od međunarodne zajednice da reaguje.