Svet

FBI: Povećan broj žrtava masovnih pucnjava u SAD, kritičan period od 2019. do 2022.

Podaci ne uključuju incidente u samoodbrani, porodične rasprave, situacije sa taocima, obračune bandi, ili nasilje u vezi sa drogom
FBI: Povećan broj žrtava masovnih pucnjava u SAD, kritičan period od 2019. do 2022.www.globallookpress.com © Cfoto/Keystone Press Agency

Prema podacima FBI, broj incidenata sa ubistvima poput onog u osnovnoj školi u Teksasu kada su ubijene 22 osobe, od čega 19 dece, tokom 2022. godine opao je u odnosu na godinu dana ranije. Međutim, broj žrtava ovih napada je povećan.

U pitanju su ubistva koje je, prema definiciji američke agencije, počinila jedna ili više osoba tako što "aktivno učestvuju u ubijanju, ili imaju nameru da ubiju ljude u naseljenom području". 

"Statistički podaci pokazuju da je 2022. bilo 50 aktivnih incidenata sa napadačima, u poređenju sa 61 u 2021. godini. Prošle godine ukupno je upucano 313 ljudi, u odnosu na 243 u 2021. Broj ubijenih je, međutim, pao sa 103 na 100", navodi se u istraživanju FBI.

Dodaje se da je oko 13 incidenata FBI kategorisao kao "masovno ubistvo" u 2022. godini, što znači da je "tri ili više žrtava jednog incidenta".

"Ogromna većina (47) napadača bili su muškarci, dok je jedna bila žena, jedna 'nebinarna' i jedna neidentifikovana osoba. Ukupno 29 počinilaca koristilo je pištolj, 26 pušku, dok su ostali upotrebili sačmaru, ili neidentifikovano oružje.

Ovaj izveštaj, međutim, pruža samo mali uvid u razmere oružanog nasilja u SAD, pošto je FBI primetio da podaci ne uključuju incidente u samoodbrani, porodične rasprave, situacije sa taocima, obračune bandi, ili nasilje u vezi sa drogom.

Tokom 2021. godine od povreda izazvanih vatrenim oružjem poginuo je rekordan broj ljudi - čak 48.830.

Oko 54 odsto svih smrtnih slučajeva bila su samoubistva, dok 43 odsto potpada pod ubistva, a preostalih tri odsto bile su nesreće.

Broj ubistava iz vatrenog oružja naglo je porastao poslednjih godina, i za 45 odsto skočio između 2019. i 2021. godine. Demokrate i dalje krive zakone koji dozvoljavaju široko rasprostranjenu upotrebu vatrenog oružja, dok republikanci krive blagu politiku kažnjavanja zločinaca u gradovima i državama koje vode demokrate.

image