Sijarto: Sreća pa se Zelenski ne pita za NATO

Šef mađarske diplomatije podsetio da je mađarski narod već platio vanredno visoku cenu za sukob u Ukrajini

Članstvo Mađarske u NATO-u "na sreću" ne zavisi od ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog, izjavio je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto.

On je reagovao povodom izjave predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog da ponašanje Mađarske i njeni odnosi sa Rusijom ne odgovaraju statusu članice NATO-a.

Prema rečima predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, ponašanje Mađarske je neprihvatljivo za zemlju članicu NATO-a. Ipak, srećom, on o tome ne odlučuje - napisao je Sijarto na Fejsbuku.

Šef mađarske diplomatije je podsetio da je "mađarski narod već platio vanredno visoku cenu" za sukob u Ukrajini, u kojoj su poginuli mnogi zakarpatski Mađari.

"Ako ta izjava znači: 'S poštovanjem zahvaljujem Mađarima za to što su primili više od milion ukrajinskih izbeglica i pobrinuli se za njih, s poštovanjem zahvaljujem i za pomoć koja nam se stalno pruža', onda 'Hvala, možete i dalje da računate na nas'", napisao je Sijarto.

Sijarto je i ranije izjavio da Budimpešta neće podržati nijedan suštinski korak Ukrajine ka NATO-u i EU, dok ne budu obnovljena prava zakarpatskih Mađara.