Svet

Kako je život u Americi od gradonačelnika napravio beskućnika

Kojner je doživeo kroz vrtlog različitih kriza koje su pogađale stanovnike gradova širom Zapada - od nelečenih mentalnih bolesti, široko rasprostranjene zavisnosti, rastućih troškova stanovanja i sve manje osećaja za zajednicu
Kako je život u Americi od gradonačelnika napravio beskućnikawww.globallookpress.com © Paul Zinken/dpa

Krejg Kojner iz Benda u američkoj saveznoj državi Oregon, od tužioca, advokata odbrane i gradonačelnika koji je pomogao da se gradić pretvori u jedno od najbrže rastućih u zemlji, u 75. godini postao je beskućnik.

Posle 40 godina ozbiljne karijere, Kojner je imao nesreću da izgubi kuću kada je ona zaplenjena zbog dugova, prsti na nogama su mu bili kvrgavi od promrzlina, ostale su mu samo knjige i pohabana odeća.

"Njujork tajms" piše da je Kojner bio doživeo vrtlog različitih kriza koje su pogađale stanovnike gradova širom Zapada: od nelečenih mentalnih bolesti, široko rasprostranjene zavisnosti, rastućih troškova stanovanja i sve manje osećaja za zajednicu.

Iako je život proveo kao glavni oslonac i stub Benda, Kojnera, kao i sam grad, nije zaobišla teška sudbina.

Bend je doživeo upečatljivu transformaciju u poslednjih nekoliko decenija. Od malog, nerazvijenog mesta, pretvorio se u grad sa sve većim troškovima stanovanja, pa tako plate njegovih stanovnika, medicinskih sestara, nastavnika i policajaca više nisu mogle da pokriju visoke kirije. 

Kojner je rođen u građanskoj porodici. Početkom 1900-ih, njegov pradeda je bio gradonačelnik Benda, a nakon odlaska u marince, ženidbe, završetka studija prava i ostvarivanja u ulozi oca, godine 1984. njegove kolege, članovi saveta, izabrali su ga za gradonačelnika.

Ubrzo je globalna recesija uništila drvnu industriju na kojoj je grad počivao. Mlinovi su se gasili, meštani su strahovali da je zajednica na putu da postane grad duhova, ali je stari mlinski kvart počeo da se razvija u ono što je danas luksuzni trgovački kvart.

Neki su bili oprezni prema tako brzim promenama, a 1992. godine Kojnera su rivali izbacili iz Gradskog veća zbog želje da obuzdaju rast.

Kojnerova ljubazna priroda počela je da se menja, što su njegovi prijatelji pripisali bipolarnom poremećaju. Kojnerovo stanje se potom ubrzo pogoršalo jer se odao alkoholu. Posle Dana zahvalnosti 2003. godine, nekoliko godina nakon što je ostao bez posla, on je uhapšen, optužen da je oštetio automobil i pružio otpor policajcu.

Državna advokatska komora suspendovala je njegovu licencu usled pritužbi da je zanemario obaveze prema klijentima, a 2008. godine usledio je najgori udarac od svih - njegova supruga Peti umire od posledica teške bolesti.

S obzirom da je kasnio sa otplatom hipoteke, banka 2012. započinje postupak zaplene kuće. Pet godina kasnije, 2017. godine, kada su kirije skočile za čak 40 odsto, ostaje bez krova nad glavom.

Mnogi žitelji Benda koji su celog života živeli u tom mestu, nisu više mogli da priušte da žive u njemu.

Pandemija virusa korona povećala je svest o atraktivnom životu u malom gradu koji je Bend nudio, a radnici na daljinu sa unosnim platama su kupovali nekretnine. 

Kojner je završio u bolnici, gde je lečen od promrzlina, ali su mu na kraju amputirali prste na nogama. Usled komplikacija posle operacije dobija moždani udar, zbog kojeg nije mogao da govori, a 14. februara je preminuo.

image