Moskva poručila Parizu: Zabrinuti smo zbog nečuvene rusofobije

"Redovno saznajemo o diskriminaciji naših sunarodnika i ispoljavanju agresije prema njima", istakla je članica ruske diplomatske misije pri UN Kristina Sukačeva

Rusija je zabrinuta zbog neviđene rusofobije u Francuskoj i poziva Pariz da obrati pažnju na buduće pretnje, rekla je Kristina Sukačeva, član ruske diplomatske misije pri UN u Ženevi.

"Zapažamo slučaj neviđene rusofobije. Redovno saznajemo o diskriminaciji naših sunarodnika i ispoljavanju agresije prema njima. Pozivamo francuske vlasti da obrate pažnju na anonimne pretnje građanima koji govore ruski," rekla je ona tokom rasprave o situaciji sa ljudskim pravima u Francuskoj.

Sukačeva je istakla da je Ruska Federacija zabrinuta zbog diskriminacije na rasnoj, etničkoj ili verskoj osnovi u Francuskoj, prenose "RIA Novosti".

"Takođe smatramo da su napadi na sveštenike Ruske pravoslavne crkve potpuno neprihvatljivi", dodao je diplomata.

Rusija preporučuje Francuskoj da kazni sve odgovorne za nasilne incidente i govor mržnje protiv nacionalnih, etničkih i verskih manjina, da obezbedi slobodu izražavanja i medija i da odmah istraži sve slučajeve "prekomerne" upotrebe sile od strane snaga bezbednosti.

Dok su zapadne zemlje pooštravale sankcije Rusiji zbog pokretanja Specijalne vojne operacije u Ukrajini, u zapadnim zemljama je rusofobija dostigla neviđeno visok nivo.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova napomenulo je da su ruski građani, studenti, sportisti, radnici u kulturi, umetnici, ali i svi oni koji govore ruski jeziki izloženi agresiji. 

Predsednik RF Vladimir Putin ocenio je da zapadna rusofobija nije ništa drugo nego rasizam. On je nazvao budalama one koji "ukidaju" rusku kulturu, naglasivši da time počinioci lišavaju sebe značajnog dela svetske kulture.