Sukob interesa: Kompanija Sunakove supruge dobila novac od države?

U prethodnoj godini, ta kompanija je primila pomoć u vrednost od 349.976 funti (oko 439.000 dolara) od državne agencije za podršku inovativnim preduzetnicima, prenosi "Tajm"

Supruga britanskog premijera Akšata Marti vlasnik je udela u kompaniji koja je dobila skoro 350.000 funti državne pomoći, piše "Tajms".

Zapisi u državnom registru kompanija Velike Britanije pokazuju da "Katamaran venčers", investiciona kompanija Martijeve, ima udeo u startap kompaniji za obrazovnu tehnologiju "Stadi hol", navodi britanski list. 

U prethodnoj godini, ta kompanija je primila pomoć u vrednost od 349.976 funti (oko 439.000 dolara) od državne agencije za podršku preduzetnicima koji razvijaju inovativne proizvode ili usluge, navodi se u zapisima. 

Činjenica da Martijeva poseduje udeo u firmi koja je bila direktan primalac vladinih sredstava postavlja nova pitanja o njenom poslovanju i potencijalnom sukobu interesa, piše "Tajms". 

Poverenik za standarde britanskog parlamenta Danijel Grinberg pokrenuo je istragu protiv britanskog premijera Rišija Sunaka zbog navoda da nije ukazao na potencijalni sukob interesa u vezi sa kompanijom za brigu o deci u kojoj je njegova supruga investitor.

Sunakova supruga Akšata Marti jedan je od suvlasnika "Koru kidsa", jedne od šest privatnih ustanova za decu koja će dobiti subvencije za pilot projekat kojim se ljudi podstiču da se bave hraniteljstvom.

Kada je, krajem marta, pred parlamentarnim komitetom govorio o tom pilot projektu britanske vlade, Sunak nije rekao da je u njega umešana i njegova supruga, čak ni kada ga je poslanica Ketrin Mekinel upitala da li ima još nešto da izjavi.

U vreme kada je istraga objavljena u javnosti, portparol premijera potvrdio je da je povezana sa firmom za brigu o deci "Koru Kids" u kojoj je udeo Sunakove supruge transparentan.

Poverenik za standarde britanskog parlamenta proširio je istragu o Sunaku krajem prethodnog meseca.