Prvomajski protesti širom planete, žestoki sukobi u Francuskoj (FOTO) (VIDEO)

Radnici traže veća radnička prava od Indije, Šri Lanke i Pakistana, do Grčke, Turske, Nemačke, Italije, Španije i Francuske

Od kada su radnici u Čikagu pre više od 135 godina štrajkom i protestima počeli da traže svoja radna prava, širom sveta traje "borba neprekidna".

Tako je bilo i danas na Međunarodni praznik rada od Indije, Šri Lanke i Pakistana, do Grčke, Turske, Nemačke, Italije, Španije i Francuske, gde su bile najžešće demonstracije u Parizu i Nantu tokom kojih se policija sukobila sa građanima i upotrebila je suzavac.

Francuska

Predsednik Emanuel Makron ni 1. maja nije pošteđen od protesta sindikalaca širom zemlje.

"Ovaj 1. maj će biti prekretnica", izjavila je Sofi Bine, vođa levičarskog sindikata Se-Že-Te, nadajući se da se na trgovima okupilo više od milion ljudi.

Ona je istakla da će to poslužiti da se kaže da radnici neće da krenu dalje dok se penziona reforma ne povuče. Odluka da se starosna granica za odlazak u penziju poveća za dve godine, sa 62 na 64, Makrona je koštalo popularnosti koja je pala na najniži nivo od protesta "Žutih prsluka".

Zabeleženi su i žestoki sukobi između policije i demonstranata u Parizu. Veoma napeto je bilo u bulevaru Volter, kod metroa Šaron, kao i na Trgu Leon Blum, pišu "Novosti".

Lomljeni su izlozi, a na meti je najčešće ono što najradikalniji smatraju simbolima liberalnog kapitalizma, kao što su vitrine banaka, osiguravajućih društava ili restorana brze hrane.

Nerede predvode "crni blokovi", među kojima su neki članovi došli i iz inostranstva. Demonstranti pale i barikade, a policiju gađaju kamenjem i vatrometom. Jedan policajac je u Parizu povređen bačenim "Molotovljevim koktelom" i kolege su mu pritekle u pomoć.

Policija uzvraća palicama i dimnim bombama.

Nereda je bilo i u Lionu, Nantu, Renu. U Marselju demonstranti su upali u hotel "Interkoninetal".

Francuski list "Figaro" navodi da je na protestima povređeno 108 policajaca i žandarma, a da je pritvoreno preko 290 demonstranata, od čega 90 u Parizu. 

Francuski sindikati su saopštili da su prvomajski protesti bili "istorijski i svečani" uz učešće oko 2,3 miliona ljudi širom zemlje, ali ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da se na prvomajskim protestima u francuskim gradovima okupilo približno 782.000 ljudi, prenosi francuska televizija BFMTV.

Španija

Marš radnika organizovan je i u nekoliko gradova Španije, gde su se okupili zahtevajući veće plate koje bi pratile rastuću inflaciju.

Glavna šetnja, na kojoj će biti prisutni generalni sekretari oba sindikata, Pepe Alvarez i Unai Sordo, održani su na ulicama Madrida.

Da bi španska ekonomija nastavila da raste, povećanje plata u 2023. je od suštinskog značaja i to je bila glavna poruka ovog Prvog maja, rekli su organizatori.

"Plate moraju da se povećaju, kupovna moć se mora povećati i stav udruženja poslodavaca CEOE da se blokira Sporazum o zapošljavanju i kolektivnom pregovaranju (AENC) mora da bude odbijen ili će biti pokrenuta mobilizacija koje će dostići kulminaciju na jesen", upozorio je Unai Sordo nekoliko dana pre marša.

Italija

U Italiji su tri glavna sindikata održala miting u gradu na jugu zemlje, u Potenci. Protestujući protiv radničkog paketa koji je odobrila premijerka Đorđa Meloni, građani su se okupili i na severu u Torinu, noseći lutku s njenim likom koja diže ruku u fašistički pozdrav.

U Rimu će biti održan koncert na otvorenom, koji tradicionalno organizuju sindikati na praznik rada.

Švajcarska

U Švajcarskoj je održana parada kroz Cirih bez većih incidenata, saopštila je ciriška policija.

Demonstranti su bacali balone napunjene vodom, razbili su prozore na najmanje dve banke i ofarbali sprejom pojedine objekte.

Prvomajski protesti organizovani su i širom Nemačke, gde su se u Štutgartu sukobile policijske jedinice i demonstranti. Ove godine, manifestacije Nemačkog saveza sindikata povodom Praznika rada održane su pod parolom "Neprekidna solidarnost".

Takođe, medicinski radnici nastavili su proteste u Londonu u Britaniji, grčki radnici okupili su se u Atini dve nedelje uoči predstojeći izbora, a u Beogradu u glavnom gradu Srbije tražeći veće plate, kraću radnu nedelju za trgovce, bolje uslove rada, veću zaštitu na radu itd.