Svet

Pentagon prati još jedan misteriozni balon, kreće se prema Meksiku

Pentagon prati objekat od kraja prošle nedelje, a vojska smatra da ne predstavlja pretnju vazdušnom saobraćaju ili nacionalnoj bezbednosti SAD
Pentagon prati još jedan misteriozni balon, kreće se prema MeksikuGetty © Petty Officer 1st Class Tyler Thompson/U.S. Navy via Getty Images

Američka vojska prati još jedan leteći objekat iznad Tihog okeana, izvestio je En-Bi-Si pozivajući se na tri neimenovana američka zvaničnika.

Ono što je opisano kao "misteriozni balon", letelo je iznad Havaja i trenutno se kreće ka Meksiku.

Šta je tačno u pitanju, kao i poreklo misterioznog objekta još uvek nije poznato, navode izvori i preciziraju da putanja leta nije zahvatila osetljiva vojna područja.

Pentagon prati objekat od kraja prošle nedelje, a vojska smatra da ne predstavlja pretnju vazdušnom saobraćaju ili nacionalnoj bezbednosti Sjedinjenih Američkih Država.

SAD još uvek rade na identifikaciji objekta i njegovog porekla. Vojska u ovom trenutku navodno ne veruje da je poreklom iz Kine.

Američka vojska oborila je pre tri meseca navodni kineski špijunski balon kod obale Južne Karoline. Objekat je prvi put primećen iznad severne Montane, što je izazvalo zabrinutost da Peking špijunira američke nuklearne objekta. Naredba da se obori stigla je tek nakon što je preleteo preko čitavog kontinenta SAD i spustio se tamo gde su avioni vazdušnih snaga mogli da ga dostignu.

Peking je s druge strane tvrdio da je bilo reč o meteorološkom balonu koji je skrenuo sa kursa i negirao sve navode da je korišćen za špijuniranje, istovremeno zahtevajući da se Kini vrate svi ostaci koje su SAD pronašle. 

Kina je takođe optužila SAD za preteranu reakciju povodom tog događaja.

Zbog straha od navodnih špijunskih balona Amerika i Kanada su u februaru oborile još nekoliko vazdušnih objekata.

Ispostavilo se da je jedan balon igračka koji pripada hobi društvu iz Mičigena, uređaju od 200 dolara koji je poslat da obiđe svet radi zabave. Projektil "Sidevinder" koji je korišćen za njegovo obaranje koštao je najmanje 470.000 dolara.

image