Samit Krimske platforme u Hrvatskoj, Nensi Pelosi stiže u Zagreb

Hrvatska je američki saveznik, regionalni lider i NATO partner, izjavila Pelosijeva

U Zagrebu se ove nedelje održava Prvi parlamentarni samit Međunarodne krimske platforme, na kome učestvuju 43 delegacije iz 32 države, uključujući i predsednicu Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

Prvi samit ove platforme održan je na nivou predsednika država, predsednika vlada i ministara spoljnih poslova u avgustu prošle godine u Kijevu. Inicijator ove platforme je ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, a kao cilj inicijative navodi se "povećanje međunarodnog pritiska na Rusiju i povratak Krima pod ukrajinski suverenitet".

Hrvatska se ponudila da bude domaćin Prvog parlamentarnog samita ove platforme, te se on ove godine i održava u Zagrebu. Samit će 25. oktobra zvanično otvoriti predsednik hrvatskog Sabora Gordan Jandroković i predsednik ukrajinske Rade Ruslan Stefančuk, dok će se učesnicima obratiti premijer Hrvatske Andrej Plenković, a putem video veze i ukrajinski predsednik Zelenski.

Pelosijeva je nesumnjivo najzvučnije ime koje će učestvovati na ovom samitu. U saopštenju pre dolaska u Zagreb ona je naglasila da će "Amerika ostati uz ukrajinski narod u njihovoj borbi za slobodu" kao i da će "nastaviti da smatra Rusiju odgovornom".

Ona je dodala i da je "Hrvatska američki saveznik, regionalni lider i NATO partner", kao i da će njena poseta hrvatskoj prestonici produbiti odnose Vašingtona i Zagreba. Ona se zahvalila Jandrokoviću, Stefančuku, Plenkoviću i Zelenskom na organizaciji ovog skupa.

Pored Nensi Pelosi, samitu će prisustvovati i kongresmen Džeri Konoli, u svojstvu predsednika Parlamentarne skupštine NATO-a.