Štrajk holivudskih pisaca, prvi u 15 godina: Volt Dizni i Netfliks ne daju veće plate

Pisci tvrde da su finansijski propali dok TV striming doživljava bum, kao posledica kraćih sezona i manjih isplata

Usled sve veće popularnosti TV striminga, što je dovelo do pada prihoda od televizijskih reklama i odlaska oglašivača, Holivud i industrija zabave bačeni su na kolena a hiljade filmskih i televizijskih pisaca stupilo je u štrajk.

Savez američkih pisaca danas je proglasio prvu obustavu rada u poslednjih 15 godina, nakon što više od 11.500 autora nije uspelo da postigne dogovor o većoj plati od studija kao što su Volt Disni i Netfliks.

Pisci tvrde da su finansijski propali dok TV  striming doživljava bum, kao posledica kraćih sezona i manjih isplata.

Naime, 50 odsto pisaca TV serija prima minimalac, u poređenju sa jednom trećinom u sezoni 2013-14. godine, pokazuje statistika Saveza.

Prosečna plata za scenariste seniore i producente opala je za četiri odsto u poslednjoj deceniji.

Alijansa filmskih i televizijskih proizvođača, koja predstavlja studije, saopštila je kasno sinoć da je piscima ponudila "velikodušna povećanja kompenzacija", ali da dve strane nisu uspele da se dogovore.

I same medijske kompanije suočavaju se sa teškom ekonomskom situacijom. Konglomerati su pod pritiskom Volstrita kako bi svoje usluge strimovanja učinile profitabilnim nakon što su uložili milijarde dolara u programiranje kako bi privukli pretplatnike.

Poslednji štrajk pisaca 2007. i 2008. godine trajao je 100 dana i ekonomiju Kalifornije koštao je više od dve milijarde dolara.

Veštačka inteligencija je još jedno pitanje koje se nalazi za pregovaračkim stolom, jer scenaristi od studija traže da ne koriste AI za generisanje novih scenarija na osnovu prethodnog rada pisaca. 

Dok ne reše sukobe, neki TV programi i emisije će biti poremećeni, a štrajk bi mogao da dovede i do odlaganja čitave jesenje sezone.