Sveprisutni milijarder: Vašington zabrinut zbog sve većeg mešanja Ilona Maska u globalna pitanja

Poslovne veze i kontakti najbogatijeg čoveka na svetu sve više brinu političare u Vašingtonu

Između slanja četiri astronauta i 54 satelita u orbitu, predstavljanja električnog teretnog kamiona i približavanja preuzimanju Tvitera ovog meseca, Ilon Mask je našao vremena da ponudi svoje, neželjene, mirovne planove za Tajvan i Ukrajinu, suprotstavljajući se liderima tih zemalja i iritirajući Vašington.

Mask, najbogatiji čovek na svetu, tada je iznervirao neke zvaničnike Pentagona objavom da ne želi da nastavi da plaća svoju privatnu satelitsku uslugu u Ukrajini, pre nego što je kasnije odbacio tu pretnju, piše "Vašington post".

Dok se Mask (51) sve više meša u nestabilna geopolitička pitanja, mnogi kreatori politike u Vašingtonu brinu.

Državne i savezne vlade su uložile milijarde u naučne i poslovne poduhvate Maska i ponudile tehnološkom izvršnom direktoru unosne i ekskluzivne vladine ugovore u proteklih 20 godina.

Međutim, neki zvaničnici sada brinu da ekscentrični milijarder ima previše uticaja u spoljnim poslovima i nastoje da obuzdaju njegov uticaj u Vašingtonu finansiranjem poslovnih konkurenata.

"Ilon, Sveprisutni", prokomentarisao je jedan zvaničnik Bele kuće za list. "On veruje da je toliki dar čovečanstvu da mu ne trebaju nikakve ograde, da on sve najbolje zna."

Mask, koji je u početku "voleo" Vašington zbog podrške koju je dobijao za svoje projekte i večerao i sa republikanskim i sa demokratskim predsednikom Donaldom Trampom i Barakom Obame, prošle godine se javno svađao sa predsednikom Džozefom Bajdenom (nazvao ga je mokrom krpenom lutkom), a takođe je bio u kontaktu sa više stranih premijera i predsednika sve otvorenije pokazujući svoje neodobravanje politike Vašingtona, rekli su za "Post" izvori bliski Masku.

Mask se javno sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, brazilskim predsednikom Žairom Bolsonarom i drugim stranim liderima, što je izazvalo pitanja o eventualnom sukobu interesa.

Na primer, nakon što je predsednik Grupe Evroazija Jan Bremer izjavio da se Mask sastao sa Putinom — što Mask negira — počeo je da promoviše ideju da Ukrajina treba da ustupi Krim Rusiji, što je tema za razgovor popularna među Putinovim lojalistima i drugim ruskim zvaničnicima.

Isto tako, Mask prodaje svoje najsavremenije rakete i vazduhoplovnu tehnologiju Južnoj Koreji, Turskoj i rastućoj listi drugih zemalja. Ima fabrike u Nemačkoj i Kini. Takođe poseduje i kontroliše više od 3.000 satelita koji kruže oko Zemlje — daleko više od bilo koje nacije, uključujući Sjedinjene Države.

Izvori su takođe rekli da Maskovi poslovni odnosi izazivaju i zabrinutost za nacionalnu bezbednost.

Iako je Masku manje potreban Vašington sada kada je postao globalni igrač, Vašington i dalje zavisi od njega.

Američka vojska koristi njegove rakete i usluge satelitske komunikacije za svoje dronove, brodove i avione. NASA trenutno nema načina da dovede američke astronaute na Međunarodnu svemirsku stanicu bez njegove svemirske kapsule.

U vreme kada su klimatske promene glavni prioritet Bele kuće, on ima više električnih automobila na putevima u SAD nego bilo koji drugi proizvođač.

Agencija ”Blumberg” prošle sedmice je objavila da Bajdenova administracija traži načine da istraži Maskov ugovor vredan 44 milijarde dolara za kupovinu društvene mreže Tviter, budući da su brojni strani entiteti uložili sredstva u taj ugovor. Među njima su i saudijski princ Alvalid bin Talal, fond katarskog suverena i kompanija "Bajnans holdinks" koju je osnovao kineski biznismen Čangpeng Džao.

Internet mreža Starlink takođe bi mogla da prođe kroz reviziju nacionalne bezbednosti nakon što je Mask uznemirio zvaničnike svojim mirovnim planom za Ukrajinu, rekli su Blumbergu neimenovani izvori.

"Vašington post" navodi i da vladini zvaničnici podržavaju Maskove konkurente u nastojanju da smanje oslanjanje na njegov biznis. To uključuje finansiranje konkurenata kompanije "SpejsIks", kao što su "Starlajner" kompanije "Boing"; pomaganje drugim proizvođačima električnih vozila da se takmiče sa "Teslom" i traženje zamene za "Starlink" u Ukrajini.

"Ne postoji samo 'SpejsIks'. Postoje i drugi subjekti sa kojima svakako možemo da sarađujemo kada je u pitanju obezbeđivanju Ukrajini onoga što im je potrebno na bojnom polju“, saopšteno je nedavno iz Pentagona.

U izveštaju "Posta" se, međutim, navodi da i dalje postoji veliko interesovanje američke vlade da radi sa Maskom.

"Jedno je jasno: Mask veruje da zna najbolje i radiće šta god želi — i to može biti dobro, a može biti i loše“, rekao je jedan kongresmen listu.