"Epl" tužen zbog neispravnih baterija: Traže odštetu od dve milijarde dolara

Predstavnici potrošača u Velikoj Britaniji optužuju američku korporaciju za prikivanje informacija o neispravnim baterijama, što u "Eplu" negiraju

"Epl" je pozvao sud u Londonu da blokira tužbu protiv te kompanije zbog skrivanja neispravnih baterija u više miliona "ajfona".

Tužbu je podneo zastupnik prava potrošača Ujedinjenog Kraljevstva Džastin Gutman, a britanski korisnici traže odštetu u iznosu od 1,6 milijardi funti, odnosno oko dve milijarde dolara, prenosi Rojters.

Gutmanovi advokati tvrde da je "Epl" prikrivao probleme sa baterijama pojedinih telefona i tajno instalirao aplikacije koje ograničavaju performanse uređaja.

"Epl" je optužbe odbacio kao "neosnovane" i demantovao da su baterije defektne, osim manjeg broja baterija za "ajfon 6" koje su zamenjene o trošku kompanije.

U toj kompaniji su rekli da je ažuriranje aplikacije, koja kontroliše upotrebu baterije, uvedeno 2017, kako bi se ograničila potrošnja baterije, pre nego što se isprazni skroz.

Gutman je pozvao sud da potvrdi slučaj i započne sudski postupak. 

Njegov advokat Filip Moser pozvao se na sporazum o vansudskom poravnanju koji je "Epl" postigao 2020. u vezi sa američkim regulatorima, kako bi dokazao da je već bilo sličnih situacija.

"Epl" se 2019. već obavezao da će biti transparentniji, kada je reč o baterijama za "ajfone", rekao je Moser.

Kompanija negira da je obmanjivala kupce o problemima sa baterijama za "ajfone" i ukazuje na javno izvinjenje koje je izdala 2017. godine, nudeći jeftinije zamene baterija pogođenim kupcima.

"Eplov" advokat Dejvid Volfson rekao je da se u tužbi navodi da "nisu sve baterije mogle da obezbede maksimalnu snagu koja se zahteva u svim okolnostima u svakom trenutku", što je slučaj za sve uređaje koji rade na baterije.