Svet

Previše gojazni i neobrazovani: Američka vojska neće dostići svoj cilj regrutacije

Cilj od 65.000 "guštera" do kraja godine, američka vojska sasvim sigurno neće dostići
Previše gojazni i neobrazovani: Američka vojska neće dostići svoj cilj regrutacijeGetty © Jes Aznar / Stringer

Američka vojska ne očekuje da će ove godine postići svoj ambiciozni cilj regrutacije 65.000 novih vojnika, jer broj mladih Amerikanaca koji ispunjavaju uslove za služenje nastavlja da se smanjuje.

"Nećemo postići taj cilj", rekla je sekretarka ministarstva odbrane Kristin Vormut poslanicima na saslušanju u Kongresu. "Činimo sve što je u našoj moći da mu se što više približimo, ali ga nećemo dostići".

Vojsci SAD je prošle godine "zafalilo" oko 15.000 aktivnih regruta za svoj cilj od 60.000 novih vojnika. Nacionalna garda vojske nalazi se u naizgled dubljoj rupi, suočava se sa ozbiljnim problemima da privuče nove pripadnike, a istovremeno muku muči da zadrži vojnike sa "pola radnog vremena".

Jedini vojni rod koji će možda ispunili svoj cilj su, piše portal "Militeri", Svemirske snage, najmanja služba u američkoj vojsci koja se do sada u velikoj meri oslanjala na transfere iz Vazduhoplovstva da bi popunila svoje redove.

Vojni zvaničnici kažu da je problem sa regrutacijom visoki procenat mladih Amerikanaca koji jednostavno nisu kvalifikovani za službu. Procenjuje se da samo oko 23 odsto mladih uzrasta od 17 do 24 godine može da ispuni očekivanja službe, pri čemu mnogi kandidati padnu na vojnom prijemnom ispitu, ili imaju preveliku telesnu masu da bi mogli da služe.

Regruteri prijavljuju i problem sa zdravstvenim stanjem - fizičkim i mentalnim kandidata.

image