"Heroj Ukrajine" uhapšen zbog izdaje

Direktoru kompanije "Motor sič" iz Zaporožja preti doživotna robija

Direktor kompanije "Motor sič" i bivši poslanik, koji nosi titulu "Heroja Ukrajine", Vjačeslav Boguslajev uhapšen je pod optužbom za izdaju u delu Zaporoške oblasti koji kontroliše Kijev, javili su lokalni mediji pozivajući se na izvore iz ukrajinskih organa za sprovođenje zakona. 

Ovaj 83-godišnji biznismen suočava se sa mogućnošću da bude osuđen na doživotnu robiju.

U subotu su, prema izvorima lokalnog sajta "Zabor", ukrajinske snage bezbednosti odvele Boguslajeva pod pratnjom u Kijev. Pretresena je imovina biznismena koji je, kako se navodi na sajtu, „odavno poznat po jasnim proruskim stavovima”. Ukrajinski mediji su potvrdili ovu informaciju, pozivajući se na sopstvene izvore.

"Ukrajina proždire svoje heroje“

Vladimir Rogov, član Glavnog saveta ruske administracije Zaporoške oblasti, na Telegramu je prokomentarisao privođenje Boguslajeva od strane ukrajinske službe bezbednosti, sledećim rečima: „Ukrajina proždire svoje heroje“.

Boguslajev je dobio titulu "Heroja Ukrajine" 2000. godine, „za izuzetne zasluge ukrajinskoj državi u razvoju domaćeg inženjerstva“. Inženjer i biznismen ima više desetina drugih nagrada, uključujući ruski Orden prijateljstva, koji mu je dodeljen 2004. za doprinos „jačanju rusko-ukrajinske saradnje“.

Od pokretanja ruske vojne operacije u Ukrajini, Kijev je uveo drastične mere protiv onih koje smatra „saradnicima“: ljudi koji gaje proruske stavove ili na bilo koji način pomažu ruskim snagama.