Svet

Mađarska usvojila zakon o migrantima: Štitimo hrišćansku kulturu i identitet zemlje

Ne želimo da postanemo zemlja imigranata, navodi se u rezoluciji
Mađarska usvojila zakon o migrantima: Štitimo hrišćansku kulturu i identitet zemljeGetty © Matt Cardy

Mađarska skupština usvojila je rezoluciju o podršci vladinoj oštroj imigracionoj politici.

Rezolucija pod nazivom "O odbijanju imigracije i lokalna podrška zemljama migrantskog porekla" usvojena je sa 143 glasa "za", deset "protiv" i 23 uzdržana.

Kako se navodi na sajtu parlamenta, rezoluciju je podnela frakcija Hrišćansko-demokratske narodne partije, koja je deo vladajuće koalicije koju predvodi premijer Viktor Orban. Poslanici ove koalicije, kao i nacionalistički pokret "Naša otadžbina" podržali su dokument, dok su predstavnici levičarske opozicije glasali protiv, a frakcija Demokratske koalicije u znak protesta je odbila da glasa, prenosi TASS.

"Stav Mađarske o migracijama je jasan: ne želimo da postanemo zemlja imigranata", navodi se u rezoluciji.

Napominje se da u cilju zaštite identiteta zemlje i hrišćanske kulture "migracija mora biti zaustavljena, granice moraju biti zaštićene i pomoć zemljama porekla migranata mora biti obezbeđena na lokalnom nivou".

U dokumentu se takođe navodi da bi pitanja imigracije trebalo da budu u nadležnosti nacionalne vlade, što je uslov koji treba poštovati svaki put kada se Mađarska pridruži bilo kom međunarodnom sporazumu u vezi sa migracijom.

Rezolucija nije obavezujuća, ali je nagovestila da će Mađarska nastaviti da odbija imigrante iz Azije i Afrike, prkoseći pozivima drugih zemalja i Evropske unije. Papa Fracisko je tokom posete Budimpešti prošle nedelje predložio da Mađari drže svoja vrata otvorena, implicirajući veću otvorenost prema imigrantima.

image