Svet

Laži i ignorisanje: Kenedi mlađi o ključnim greškama koje su SAD napravile sa Rusijom

Vašington je lagao i ignorisao "crvene linije" Moskve, kaže predsednički kandidat
Laži i ignorisanje: Kenedi mlađi o ključnim greškama koje su SAD napravile sa RusijomGetty © Rich Fury / Staff

Umesto da slušaju upozorenja ruskog predsednika Vladimira Putina o "crvenim linijama", SAD su ih više puta prelazile, rekao je Robert F. Kenedi mlađi. Kandidat za demokratsku nominaciju za predsedničke izbore takođe je rekao da je Vašington trebalo ili da pozove Moskvu u NATO, ili da razbije antirusku alijansu posle Hladnog rata.

"Trebalo je da slušamo Putina mnogo godina. Obavezali smo se Rusiji, Gorbačovu, da nećemo pomeriti NATO ni pedalj na istok. Onda smo ušli i lagali smo", rekao je Kenedi za "AnHerd".

Umesto da ponude da integrišu Rusiju sa Zapadom, na šta su mnoge diplomate pozivale 1991. godine, SAD su proširile granice NATO. "Koja je svrha NATO-a osim da se suprotstavi Rusiji? Ako se od početka obraćate Rusiji na neprijateljski način, naravno da će njihova reakcija biti neprijateljska", rekao je Kenedi.

On je opisao ono što se dogodilo u Kijevu 2014. godine kao "državni udar" koji su podržale SAD, podsećajući na zloglasni telefonski razgovor u kojem je Viktorija Nuland "birala novi kabinet" koji je bio neprijateljski raspoložen prema Moskvi.

"Ako bi Meksiko to uradio, a onda počeo da ubija – ukrajinska vlada je ubila 14.000 Rusa u Donbasu – ako bi Meksiko to uradio Amerikancima, mi bismo izvršili invaziju u sekundi", rekao je Kenedi, dodajući da je Putin "više puta govorio: ovi su crvene linije koje prelazite."

Američki lideri bi trebalo da budu u stanju da se "stave u kožu drugog čoveka", rekao je Kenedi podsetivši na svog strica, predsednika Džona F. Kenedija koji je izbegao nuklearni rat tokom kubanske raketne krize 1962. godine i to tako što nije slušao svoje savetnike.

Kenedi je osudio rusku vojnu operaciju u Ukrajini, ali je pozvao na brzo rešavanje sukova, jer su SAD već "žrtvovale 300.000" Ukrajinaca.

Dok Bela kuća predstavlja pomoć Kijevu kao humanitarnu misiju, "svaki korak koji smo preduzeli je bio da proširimo sukob i da povećamo krvoproliće", rekao je on.

"Budimo iskreni: to je rat SAD protiv Rusije, da bi se u suštini žrtvovao cvet ukrajinske omladine u klanici smrti i razaranja za geopolitičku ambiciju neokonzervativaca" da se vidi promena režima u Moskvi, rekao je Kenedi.

On je dodao da ljudi koji su stvorili problem nisu u stanju da ga reše.

Upitan koje bi rešenje on predložio, Kenedi je rekao da bi nešto poput sporazuma iz Minska, pristajanja da se Ukrajina drži van NATO-a i uklanjanje nuklearnih raketa sa granica Rusije, moglo da funkcioniše.

image