Svet

Pentagon: Ukupna vojna pomoć SAD Ukrajini premašila 36,4 milijardi dolara

Američki državni sekretar Entoni Blinken objavio je da su SAD odobrile dodatnu pomoć u oružju i opremi u vrednosti od 300 miliona dolara
Pentagon: Ukupna vojna pomoć SAD Ukrajini premašila 36,4 milijardi dolaraGetty © Alex Wong/Getty Images

Ukupna vojna pomoć Sjedinjenih Država Ukrajini dostigla je 36,4 milijardi dolara od početka rada administracije predsednika Džozefa Bajdena, saopštio je Pentagon.

Iz Pentagona takođe navode da je od početka ruske specijalne vojne operacije u Ukrajini 24. Februara 2022. godine izdvojeno 35,7 milijardi dolara vojne pomoći.

Blinken: SAD odobrile još 300 miliona

SAD su odobrile dodatnu pomoć u oružju i opremi za Ukrajinu od 300 miliona dolara, saopštio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

Ovaj paket pomoći uključuje dodatnu municiju za sisteme HIMARS, haubice, artiljeriju, tenkovsku municiju, protivtenkovsko oružje, rakete, kamione za prevoz opreme i rezervne delove, kao i ostalu neophodnu opremu za jačanje ukrajinske odbrane na bojnom polju.

Sjedinjene Države će Ukrajini takođe prebaciti haubice od 155 milimetara u okviru novog paketa vojne pomoći, saopštio je Pentagon u sredu.

"Ovlašćenje je trideset sedma pošiljka opreme iz zaliha opreme Ministarstva odbrane Ukrajini od avgusta 2021. za vreme Bajdenove administracije i uključuje municiju za HIMARS koje su obezbedile SAD, dodatne haubice, artiljerijske i minobacačke projektile, protivoklopna sredstva za Ukrajinu... čija se vrednost procenjuje na 300 miliona dolara", navodi se u saopštenju.

Na spisku naoružanja se preciziraju haubice od 155mm, navode RIA Novosti.

image