Da li se "besprekornom" Blinkenu loše piše?

Ako je državni sekretar lagao, ili počinio krivokletstvo pred Kongresom, to bi moglo da bude prekršaj za opoziv s funkcije, istakao je profesor prava Džonatan Tarli

Državni sekretar SAD Entoni Blinken u intervjuu za "Foks" sugerisao je da je oslobođen krivice za kreiranje pisma bivših obaveštajnih zvaničnika iz 2020. gde se tvrdilo da je priča o laptopu Hantera Bajdena verovatno ruska dezinformacija – uprkos tome što su ga za to optužili i bivši vršilac dužnosti direktora CIA Majkl Morel i svi potpisnici pisma. A sada mu se pripisuju i optužbe za lažne izjave pred Kongresom.

"Teško je poverovati da niko nije kriv u jednoj od najproračunatijih lažnih priča ikada podmetnutih usred izbornog ciklusa. Pri tome, to čak nije jedina laž za koju je Blinken optužen u vezi s Hanterom Bajdenom", naveo je profesor prava na Univerzitetu "Džordž Vašington" Džonatan Tarli u kolumni u "Njujork postu", sugerišući da je američki sekretar u Kongresu lažno izjavio da se nije dopisivao s Hanterom, što su demantovali mejlovi pronađeni u njegovom laptopu.

Njegova situacija će se sigurno pogoršati – Blinken će morati štošta da objasni, a bez obzira na ishod afera, jasno je da nema ničeg besprekornog u vezi sa sinom predsednika SAD Džozefa Bajdenom, istakao je Tarli.

Što se tiče pomenutog pisma, profesor prava je podsetio da je ono bilo ključno da Džo Bajden pred izbore odbaci dokaze o milionskoj korupciji koja uključuje i osobe povezane sa stranim obaveštajnim službama, što su onda preuzeli mediji i "sahranili" priču.

Nakon što su republikanci preuzeli Predstavnički dom, bivši v. d. direktora CIA Majkl Morel pozvan je pred Kongres da da izjavu – upitan kako je došlo do pisma, odgovorio je, bez oklevanja, da je Blinken "podstakao" lažne tvrdnje.

Blinken je pak u ponedeljak, 1. maja, rekao dopisniku "Foks njuza" da "što se tiče tog pisma, to nije bila moja ideja, nisam ga tražio".

Blinken lažno svedočio pred Kongresom

Međutim, senator Ron Džonson pokrenuo je pitanje Blinkenovog lažnog svedočenja pred Kongresom 2020. kada je rekao da nikada nije poslao mejl Hanteru Bajdenu. Nedavno otkrivena prepiska sugeriše da su njih dvojica komunicirali 2015. dok je Blinken radio u Obaminoj administraciji, a Hanter bio u upravnom odboru ukrajinske energetske kompanije "Burisma".

Postoje i mejlovi koji sugerišu da je Hanter komunicirao preko Blinkenove žene Evan Rajan, koja sada radi kao sekretar Bajdenovog kabineta.

"I dalje nam je potrebno više detalja o osnovnim činjenicama, ali ako su istinite, optužbe bi mogle da predstavljaju i krivična dela i dela koja povlače opoziv s funkcije. Ako je Blinken lagao ili počinio krivokletstvo, to bi takođe moglo da bude prekršaj za opoziv", istakao je Tarli u kolumni.

Dodao je da se doduše ovaj komplikovan slučaj tehnički dogodio dok Blinken nije bio na sadašnjoj funkciji već tokom Bajdenove kampanje, kao i da nije isključeno da će se pojaviti i druge sporne izjave otkad je postao državni sekretar.

Ipak, Tarli je napisao i da su brojni kabineti i visoki oficiri bili optuživani za krivokletstvo, kao i bivši predsednik Bil Klinton, a da nisu bili suočeni sa opozivom ili krivičnom gonjenjem.

"Ironično, (gorepomenuto) pismo sadrži jedan značajan primer. Bivši direktor Nacionalne obaveštajne službe Džejms Klaper za vreme Obamine administracije  optužen je za lažno svedočenje pred Senatom, ali ga nisu sankcionisali ni demokratski Senat ni Obamino ministarstvo pravde. Kasnije je potpisao pismo o (laptopu) Hantera Bajdena. Te činjenice mogu delovati umirujuće na Blinkena", zaključio je Tarli u kolumni za "Njujork tajms".