Rogov: Ukrajina razmešta vojnike u Zaporožju, spremni su za napad

Rogov je takođe objavio da su ruske snage sinoć izvršile udar na tri objekta pod ukrajinskom kontrolom u gradu Zaporožju

Ukrajinske oružane snage su razmestile nekoliko desetina hiljada vojnika pripremljenih za ofanzivu na kontaktnoj liniji u Zaporožju, rekao je u četvrtak za TASS Vladimir Rogov, predsednik pokreta "Mi smo uz Rusiju".

"Sada je nekoliko desetina hiljada ukrajinskih boraca na kontaktnoj liniji u Zaporoškoj oblasti... Nažalost, oni imaju dovoljno snaga da izvedu ofanzivu, rasporedili su dovoljan broj boraca koji mogu da deluju u oblasti Zaporožja", rekao je Rogov.

Ukrajinske snage su u sredu uveče pokušale da izvedu agresivno izviđanje u pravcu grada Orehovskog, prethodno je javio Rogov. Kako je naveo, neprijatelj se povukao nakon što je izgubio 30 ljudi, tenk i oklopni transporter. Bitka je trajala oko jedan sat, ukrajinske snage su napale nakon masovne artiljerijske paljbe.

Osnivač privatne vojne kompanije Vagner Jevgenij Prigožin sinoć je u audio poruci tvrdio da su ukrajinske snage praktično započele kontraofanzivu u Bahmutu.

Rogov je ranije rekao za TASS da je ukrajinska komanda 30. aprila završila razmeštanje 46. desantno-jurišne brigade, kao i 116. i 118. brigade u oblasti Zaporožja, pored 12.000 boraca koji se već na kontaktnoj liniji u blizini Guljaipolj i Orehovo. Prema njegovoj oceni, ukrajinske jedinice će u slučaju ofanzive na ovom području izbeći borbe u gradovima zbog nedostatka snaga i probiti se do Azovskog mora istočno od Melitopolja kako bi presekle kopneni koridor prema Krimu.

Ruska vojska sinoć izvršila udar na ukrajinske položaje u Zaporožju

Ruske snage su tokom noći izvršile udar na grad Zaporožje koji kontroliše Kijev, pogodivši tri objekta koja ukrajinska vojska koristi za borbena dejstva, izjavio Rogov u četvrtak.

"Sinoć su se desila tri udara na tri objekta u gradu Zaporožju, koji se nalaze uzvodno od hidroelektrane Dnjepar na desnoj i levoj obali Dnjepra", rekao je Rogov i dodao da je jedan od objekata vezan za energetski sektor.

On je rekao da je "sva tri objekta koristio režim (ukrajinskog predsednika Vladimira) Zelenskog za nastavak neprijateljskih dejstava."