Svet

Vrhunac sukoba Rusije i NATO-a: Ima li mesta optimizmu?

Što se situacija predstavlja težom, to su pregovori bliži, smatra Aleksej Muhin
Vrhunac sukoba Rusije i NATO-a: Ima li mesta optimizmu?None © AP Photo/Sergei Stepanov

Konfrontacija Rusije i NATO bliži se vrhuncu vojne eskalacije, ali se obe strane pripremaju za pregovore na najvišem nivou, rekao je Aleksej Muhin, direktor Centra za političke informacije.

Da bi pregovori dve strane dali rezultata, treba pripremiti grupu za dijalog između Rusije i NATO-a u okviru koje će se obavljati konsultacije na najvišem nivou, smatra Muhin, čije je izlaganje na okruglom stolu o transformaciji svetskog poretka i izazovima za Rusiju prenela agencija RIA Novosti.

"Jasno je da i mi i zapadni akteri pripremamo svoje pregovaračke pozicije. Što je situacija teža, što se težom predstavlja, bliži su pregovori. Dakle, u ovom slučaju imamo osnove za određeni optimizam", rekao je Muhin.

Prema njegovom mišljenju, potreban je novi format pregovora jer je i sama ta reč, kako je istakao, sada diskreditovana. Muhin je pojasnio da bi trebalo održati konsultacije na najvišem nivou koje bi bile priprema za pregovarački proces.

Zvanična Moskva više puta je upozoravala da NATO, koji sprovodi obuke ukrajinske vojske, pojačava svoje prisustvo blizu granica Ruske federacije, izvodi vojne vežbe sa upotrebom nuklearnog oružja, sve više postaje strana u sukobu.

Uz granicu sa Ukrajinom, na rumunskoj strani, razmeštene su nedavno elitne jedinice američke vojske čiji vojni zapovednici ne isključuju mogućnost direktnog sukoba sa Rusijom obećavajući da će, u slučaju potrebe, preći granice Ukrajine kako bi odbranili "svaki pedalj NATO teritorije".

image