Novi skandal Ilona Maska: Umešan u novi sukob?

Preduzetnik Ilon Mask ponovo se našao u žiži, nakon što su tajvanski mediji preneli da je indirektno umešan u akcije kineske vojske u blizini ovog ostrva

Zvaničnici NATO saveza tvrde da su poslovni interesi milijardera i preduzetnika Ilona Maska u Kini, bar indirektno, povezani sa vojnim vežbama Narodnooslobodilačke armije oko Tajvana, održanim u avgustu, prenose tajvanski mediji.

Tajvanska državna agencija CNA prenela je izjavu visokog zvaničnika NATO koji je rekao da je Alijansa "duboko zbrinuta" odnosima Maska i njegovog poslovnog partnera, predsedavajućeg kompanije "Orakl" Lerija Elisona sa kineskom vladom, naročito nakon što je poseta predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi letos iskorišćena kao izgovor da Peking pokrene vojne vežbe bez presedana oko Tajvana.

Izvor iz NATO kaže da su podaci koje kompanija "Tensent" i "Orakl" prikupljaju na svojim klaud platformama iskorišćeni za stvaranje "operativne slike" pomoću koje je kineska vojska donosila strateške i taktičke odluke.

Rezultat je bio taj da su Kinezi uspeli da u pomorske vežbe integrišu više vojnih aspekata poput sajber napada, pomorskih, vazdušnih, kopnenih i svemirskih operacija.

"Tensent" ne samo da je vlasnik najveće društvene mreže u Kini, "ViČeta", već radi na razvoju veštačke inteligencije, informacionih i komunikacionih tehnologija i njihova veza sa kineskom vojskom je izvor zabinutosti vlada Sjedinjenih Američkih Država, Indije i drugih zemalja.

Kompanija "Orakl" je 2017. najavila stratešsko partnerstvo sa "Tensentom" i iste godine je kineska kompanija kupila pet procenata udela u Maskovoj firmi "Tesla".

Prema informacijama do kojih je došla tajvanska agencija, "Orakl" aktivno promoviše vojnu industriju i platforme sa vojnim podacima u Kini, kao i tehnologiju "klauda".

U međuvremenu, više od 70 odsto organizacija koje su u sklopu američkog Ministarstva odbrane koriste baze podataka i alate "Orakla", dok 23 zemlje članice NATO koriste njihove aplikacije.