Svet

Australijski premijer frustriran zbog Asanža: Dosta je, ovo treba da se završi

Premijer Australije pozvao je na brzo zaključivanje slučaja Džulijana Asanža
Australijski premijer frustriran zbog Asanža: Dosta je, ovo treba da se završiGetty © Dan Kitwood / Staff

Australijski premijer Entoni Albanez izjavio je da je frustriran što još nije pronašao diplomatsko rešenje za nastavak pritvora Džulijana Asanža i da je i dalje zabrinut za mentalno zdravlje osnivača Vikiliksa.

"Znam da je to frustrirajuće, delim frustraciju", rekao je Albanez za televiziju Ej-Bi-Si iz Londona gde se Asanž nalazi u pritvoru dok čeka presudu da li će ga izručiti SAD.

"Ne mogu da učinim više od toga da jasno kažem šta je moja pozicija, a američka administracija je svakako veoma svesna stava australijske vlade. Njegovo konstantno držanje u zatvoru nikome ne koristi", dodao je on.

Asanž, australijski državljanin, bori se protiv ekstradicije iz Britanije u Sjedinjene Države, gde je tražen po krivičnoj prijavi zbog objavljivanja poverljivih američkih vojnih zapisa i diplomatskih depeša 2010. Vašington tvrdi da je objavljivanje dokumenata dovelo živote u opasnost.

Albanez je rekao da Australijanci nisu razumeli razloge zašto je oslobođen izvor koji je Asanžu dao dokumenta, dok je Asanž još bio u zatvoru, misleći na oslobađanje bivšeg američkog vojnika i izvora Vikiliksa Čelsi Mening.

Asanž je proveo sedam godina u ambasadi Ekvadora u Londonu gde mu je ponuđeno utočište, ali ga je britanska policija izvukla 2019. Trenutno je u zatvoru u Londonu dok se ne donese presuda u slučaju izručenja.

Albanez se zalaže za oslobađanje Asanža, koji se suočava sa kaznom do 175 godina zatvora maksimalne bezbednosti ako bude izručen Sjedinjenim Državama.

"Dosta je bilo, ovo treba da se dovede do zaključka, treba da se razreši",rekao je Albanez.

Australijski premijer je u novembru pokrenuo to pitanje na sastancima sa zvaničnicima Sjedinjenih Država, ali nije potvrdio da li će ga pokrenuti sa predsednikom Džozefom Bajdenom tokom njegove posete Sidneju 24. maja na samitu četvorke lidera.

"Način na koji diplomatija funkcioniše... ne predviđaju se diskusije koje ćete imati", rekao je on.

image